Начало България С диктовка, калиграфска работилница и други инициативи ...

С диктовка, калиграфска работилница и други инициативи Започнаха честванията по случай 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Атина

34
С диктовка, калиграфска работилница и други инициативи
                                                Започнаха честванията по случай 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Атина

Започнаха честванията по случай 20-годишнината на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина. Днес в сградата на образователното средище учениците имаха възможност да се включат в няколко инициативи, сред които „Калиграфска работилница“, „Моето похвално слово с рисунка за светите братя“, диктовка на български език. Проведен бе и урок на тема „Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа“. 

Част от диктовката, която се състоя в рамките на кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките (БАН) „Написаното остава. Пиши правилно!“, гласеше: „Думите са всичко, което притежавам, те са мъчително бреме, докато ги упражнявам, и в същото време са неотделима част от моя биологичен ритъм, защото имат вкуса на необикновеното и ме заставят да си съставям свои утопии, да имам свой възглед към света“.

Участниците в калиграфската работилница изписваха отделни букви, своите имена, а също така и трябваше да изпишат и любима дума от посочени няколко на дъската. А те бяха: „благодаря“, „мама“, „добро“, „щастие“, „България“, „любов“, „мир“, „свобода“. 

Преподаватели в инициативата „Моето похвално слово с рисунка за светите братя“, където участниците пресъздаваха с рисунки образите на светите братя Кирил и Методий, бяха доц. д-р Адриана Любенова и ас. д-р Самуил Шивачев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

А гл. ас. д-р Радостина Стоянова от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН, която е и лектор по български език, литература и култура в Белградски университет, води урока на тема „Св. св. Кирил и Методий – съпокровители на Европа“ по Национална програма „Неразказаните истории на българите“ на Министерство на образованието и науката.

Празничните инициативи по случай 20 години от създаването на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина продължават утре (11 май) с Международен научен форум „Пътят на светлината“, чийто домакин е Културно-просветно дружество „Будители“, както и с празнична програма на учениците от училището.