Начало България С грандиозно 3D мапинг шоу отбелязваме Деня на Европа

С грандиозно 3D мапинг шоу отбелязваме Деня на Европа

1058
Европейски съюз, ЕС, еврозона

България ще отбележи датата 9 май, на която Европа чества своя празник на единството и мира на стария континент.

На тази дата през 1950г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Пет години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България е обявен с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.

Честванията ще се състоят предимно в София, организирани са многобройни мероприятия, заради които СДВР предприема извънредни мерки за охрана на обществения ред и организация на движението.

От полицията и столичната община призоваха жителите и гостите на града да избягват шофирането в централната градска част и да използват алтернативни маршрути.

Денят на Европа започва още в 9.30 часа сутринта от сградата на Президентската институция с тържествена церемония, по време на която ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

През целия ден са планувани редица събития, а кулминацията ще бъде в 21:30 часа с най-голямото досега светлинно и звуково 3D мапинг шоу в София.

Тогава на фасадата на сградата на Министерския съвет ще се прожектира кратък филм под надслов „Днешният ден“ посветен на Европейската година на културното наследство 2018. С него ще се отбележи също първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Филмът ще бъде показан 4 пъти, за да могат всички желаещи да се насладят на този единствен по рода си спектакъл.

предишна статияАПИ: Започва голям ремонт на АМ „Тракия” от Пловдив до Чирпан
следваща статияБългарската песен се класира за финала на Евровизия (ВИДЕО)