Начало Новини Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод, заяви министърът...

Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод, заяви министърът на енергетиката на страната

39
Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод, заяви министърът на енергетиката на страната

Министърът на енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович Ханданович заяви, че Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод, съобщи сръбската телевизия РТС. Инвестициите са на стойност 2,7 млрд. евро, каза Ханданович. Това е един от резултатите от договореното сътрудничество между Сърбия и Китай в областта на енергетиката по време на посещението на китайския президент Си Цзинпин в Белград.

Сърбия ще работи с китайската компания „Чайна енерджи интернешънъл груп“ по проект за изграждане на завод за преработка на петрол и петролни деривати в Смедерево. Ханданович съобщи, че новото съоръжение ще бъде в съответствие с най-високите технологични и екологични стандарти за качество на Европейския съюз и ще разкрие 700 нови работни места.

„Сърбия вече стартира проект за изграждане на нов петролопровод Сърбия-Унгария, с който ще осигурим друга посока на доставка на суров петрол. А изграждането на съоръжението в Смедерево ще допринесе за намаляване на енергийната зависимост, но и за увеличаване на нашия БВП и укрепване на енергийната ни независимост“, каза министър Дубравка Джедович Ханданович.

С китайската компания „Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology“ е договорено сътрудничество в областта на възобновяемата енергия – изграждането на фабрика за соларни панели с мощност 1 гигават в Парачин и слънчева електроцентрала с мощност 200 мегавата.

Планира се за три години в завода за производство на слънчеви панели да бъдат инвестирани около 30 млн. евро и да бъдат наети 180 работници. Освен това китайската компания ще инвестира 280 млн. евро в изграждането на слънчева електроцентрала в Сърбия, заяви Дубравка Джедович Ханданович.

Китайските инвестиции във възобновяеми източници ще осигурят на Сърбия повече чиста енергия и ще й помогнат да постигне въглеродна неутралност. Надявам се, че в бъдеще ще има още повече възможности за заетост и използване на напреднали технологии и че ще има повече проекти в областта на зелените енергийни източници“, заяви Ли Минг, посланик на Китай в Сърбия.