Начало Свят Сърбия снабдила Украйна с боеприпаси за 800 млн. евро

Сърбия снабдила Украйна с боеприпаси за 800 млн. евро

64
Боеприпаси

Сърбия увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които после достигат до Украйна чрез трети страни. По оценки на около 800 милиона евро стойност на боеприпасите, получени от Киев от Белград, съобщи Укринформ.

Информацията е базирана на статия във вестник „Файненшъл таймс“.

Според източника обемът на износа на боеприпаси от Сърбия, които стигат до Украйна чрез трети страни, от началото на руското нахлуване е около 800 милиона евро. Това число беше потвърдено от президента на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Укринформ.

Вучич представя износа на оръжия като бизнес възможност и не заема страна в конфликта между Русия и Украйна.

Президентът на Сърбия подчертава важността на този износ за икономическото развитие на страната. Той посочва, че Белград не изнася оръжия за Украйна или Русия, но има множество договори с американски, испански, чешки и други клиенти.

Вучич заявява, че не е негова работа да следи къде попадат продадените боеприпаси.

Президентът отбелязва, че неговата задълженост е да гарантира легалността на износа и продажбата на боеприпасите на Сърбия. Той подчертава отговорността си към своя народ и посочва, че Сърбия има приятели както в Киев, така и в Москва.

По въпроса за дали стойността на износа от 800 милиона евро е верна, Вучич пояснява, че това число не е за една година, а може да покрива период от две или три години.

Според президента сръбските боеприпаси са по-евтини от западните, което означава, че износът може да се увеличи.

През Студената война Сърбия имаше производство на оръжия, когато беше част от Югославия. Страната произвежда боеприпаси според съветските стандарти, които все още се използват от украинските военни сили.

Според информацията от Укринформ, на 5 март от миналата година президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната не е предала нито едно сръбско оръжие или боеприпаси на Украйна или Русия.

Вижте още новини от деня тук