Начало Новини Сърбия внесе поправки в препоръката за приемане на Косово в Съвета на...

Сърбия внесе поправки в препоръката за приемане на Косово в Съвета на Европа

59
Сърбия внесе поправки в препоръката за приемане на Косово в Съвета на Европа

Сръбската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) внесе днес 10 поправки в текста на препоръката за приемане на Косово в Съвета на Европа, като едната поправка е за отлагане на решението за членството на Прищина, предаде Танюг.

Една от поправките, предложени от сръбската делегация, иска отлагане на решението за членството на Косово в Съвета на Европа докато Съветът за сигурност на ООН „не потвърди или одобри статута на Косово“. Сръбската делегация изисква и формирането на Съюз на сръбските общини в Северно Косово да бъде условие за продължаване на процеса по разглеждане на кандидатурата на Косово за членство в Съвета на Европа, вместо да бъде задължение след присъединяването, както препоръчва настоящият доклад.

По текста с препоръката за присъединяване на Косово в Съвета на Европа, която ще бъде разгледана утре в Страсбург, са внесени общо 15 предложения за промени. Окончателното решение ще бъде взето на срещата на Комитета на министрите на 16 май.

На 5 април по искане на сръбския президент бе сформирана Работна група за координация на дейностите на държавните органи, която да работи по плана „за предотвратяване на приемането на Косово в Съвета на Европа“, припомня Радио Свободна Европа.

През май 2022 г. Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа, а на 27 март тази година Комисията по политически въпроси на ПАСЕ одобри доклад на докладчика за Косово Дора Бакояни, в който се посочва, че Косово е изпълнило условията да стане пълноправен член на Съвета на Европа. 

Сърбия е член на Съвета на Европа от 2003 г. Тя не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област. Белград и Прищина водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Сред страните, които не признават независимостта на Косово са Китай, Индия и пет страни от евросъюза – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.