Пациенти с рак на мозъка назоваха симптомите, които първоначално са пренебрегвали в изследване на Royal College в Лондон. Те бяха публикувани неотдавна в британското научно издание PLOS One.

Авторите на научната работа запазват анонимността на пациентите, посочвайки само техния пол и възрастова група.

Отбелязва се, че повечето пациенти си обясняват проблемите с паметта и загубата на равновесие с естествените процеси на стареене в организма. Много пациенти са се притеснявали да се обърнат към лекар, защото са отдавали проблемите си на „непохватност“ и поради това лекарите няма да им обърнат внимание. Освен това изследователите заявиха, че пациентите не приемат симптомите сериозно, дори когато са често повтарящи се.

„Миех съдовете в мивката и много бавно се накланях напред все по-ниско и по-ниско. Смешно е, че дори не си мислиш: „трябва да отида на лекар”, простоси казваш: „Аз ще го преживея“, споделя мъж от 61-70-годишна възраст.

„Започнах да спя през деня, но после си помислих:„ О, нищо тревожно, нали вече съм над 50 години ”, казва жена на възраст между 51-60 години.

„Когато говорех развълнувано, имах усещането, че езикът ми се заплита, но това продължаваше за не повече от минута, а след това преминаваше“, казва пациентът от групата между 41-50 години.

„Лекарите имат толкова много работа с по-сериозно болни днес, не исках да ги безпокоя за всяка дреболия. Знам, че има хора, които наистина трябва да получат лекарска помощ. Да занимавам докторите с това, че имам „дежа вю“ или се чувствам объркано – това ми се струваше несериозно“, споделя пациентка от групата на 41-50–годишните.

Много от изследваните пациенти са отишли в болницата само когато те или близките им са подозирали инсулт или деменция. Друга причина за посещението при лекаря е замъглено зрение. Други, отбелязва проучването, се обръщат към лекар при болка, силен дискомфорт или по настояване на близките си, когато е вече твърде късно.

предишна статияЕкзистенциалният избор на десницата
следваща статияКученце-робот за другар на възрастни хора създадоха в Съединените щати