Начало България Съдът остави в ареста тийнейджър, наръгал с нож друг в кв. „Надежда”

Съдът остави в ареста тийнейджър, наръгал с нож друг в кв. „Надежда”

1313
Надежда, наръган, ученик

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 15-годишния младеж, който в четвъртък наръга друго дете в столичния квартал „Надежда”.

Решението е взето заради изключително опасното деяние, което е извършил младежът. Адвокатът на обвиняемия каза, че ще обжалва мярката и тя ще се гледа на 2 август.

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 15-годишния Даниал Бейкверди, който в четвъртък наръга друго дете в столичния квартал „Надежда”, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът прецени, че има завишена степен на обществена опасност както на извършеното деяние, така и на самата личност на обвиняемия. Съдът прави своя извод въз основа на повдигнатото обвинение, а също така и на поведението на обвиняемия преди, по време и след извършване на деянието“, заяви прокурорът по делото Павел Панов от Софийска градска прокуратура.

Той добави, че такава мярка спрямо непълнолетно лице се взима в изключителни случаи, но тук съдът е преценил, че става дума именно за такъв поради конкретните факти, които го отличават от останалите подобни случаи. Прокурорът коментира, че според него и съдът това е адекватното обвинение и в момента не се обмисля промяната му. Панов допълни, че тепърва ще се извършат действия по разследването и ще се правят експертизи.

Адвокатът на подсъдимия Ивайло Абаджиев заяви, че не приема мярката и още утре ще я обжалва пред апелативния съд. Той заяви, че не оправдава постъпката на 15 годишния младеж, който не пожела да говори медиите, а в зала се разплака, но е категоричен, че на тази крехка възраст едва ли той е отишъл с умисъла да убие другия тийнейджър.

„В продължение на почти цялата учебна година Даниал е бил тормозен от свои съученици. Освен с вербални обиди е имало и колажи с неговото лице, сложени на хора, които извършват хомосексуални действия“, разясни адвокатът.

Той допълни, че от признанието в заснетият след деянието клип не може да се съди дали казаното в него е истина, защото не се е знае какви мисли и чувства са владеели момчето. Абаджиев каза, че младежът съжалява за постъпката си, а баща му дори казал, че предпочита синът му да влезе в затвора пред това другото момче да почине.

„Аз казах на родителите да не идват в съдебната зала заради вас -журналистите“, поясни той.

Адвокатът уточни, че обжалването на мярката ще се гледа на 2 август.

Припомняме, че в четвъртък 15-годишният Даниал Бейкверди рани тежко друго момче на 16 години на площадката на жилищен блок в столичния квартал „Надежда“. Пострадалият Християн беше настанен в „Пирогов” с прободни рани в корема и врата. Лекарите го стабилизираха още в първите часове след нападението, но състоянието му е тежко и момчето продължава да е под наблюдение в интензивното.

Даниал е обвинен в опит за убийство. Беше задържан първоначално за 72 часа. Разпитан е и дал е обяснения. Признал е вината си. Пред разследващите казал, че е бил подложен на интернет тормоз в продължение на година.

предишна статия29 юли – Международен ден на тигъра: Заплашва ги не бракониерството, а обезлесяването
следваща статияБившите комунисти още обичат Сталин