боб, храна
Бобът е една от храните, които не бива да се консумират сурови /Снимка: Пиксабей/

В днешно време консумацията на сурови храни се е увеличила. Много хора препоръчват зеленчуците да се консумират сурови, но трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като някои от тях може да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Вестник „Сабах” публикува препоръките на експерти относно храните, които трябва да бъдат избягвани в суров вид.

Не трябва да се ядат колбаси, които не са преминали през термична обработка. Такива продукти може да съдържат листерия – опасна бактерия, водеща до нарушения в храносмилателната система, която може да причини отравяне.

Суровият боб също съдържа вредни токсични вещества. Специалистите препоръчват да се обръща специално внимание на червения боб и той да бъде добре сварен, тъй като съдържащите се в него токсини едва тогава стават напълно безопасни.

Суровите скариди също не се препоръчват, тъй като често се отглеждат в изкуствени условия и може да са се хранили с добавени към водата антибиотици, пестициди и фунгициди. Освен това е възможно да са използвани различни химически добавки, особено хлор.

Бамбуковите стръкове се ползват много в азиатската кухня, но суровият бамбук цианогенни гликозиди, така че трябва да се консумира след термична обработка.

Не се препоръчва също консумацията на сурови продукти като бадеми, гъби и ревен, като за последния трябва да се помни, че единствено стъблата му са годни за ядене.

предишна статияОще един горещ летен ден
следваща статияПарис Хилтън: В училище ме тормозеха