Начало Избор на редактора „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: ОПЕРЕТА С ОПеГета

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: ОПЕРЕТА С ОПеГета

29
Стършел
Компетентните органи

Арестуват шефка на митниците, главният секретар на МВР е привикан в кабинета на и.д. главен прокурор, който му нарежда да подаде оставка. Секретарят Живко Коцев обявява оставка, а на другия ден си я изтегля, като обяснява,че върху него е оказан натиск. В медиите изтичат снимки, на които Коцев е с двама души, баща  (бивш служител на МВР) и син, които се занимавали с контрабанда на цигари. Коцев позира пред обектива с часовник за 20 хиляди евро. Около аферата се замесва името на някой си Паскал, също голям цигарен контрабандист – от далечното минало, та до днес. Митничарската началничка и МВР секретарят са обявени за ОПГ – организирана престъпна група. Тя е в ареста със съдебно решение, той – си е на поста в министерството, въпреки че не се понася със стария (и нов) министър на вътрешните работи.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Това е кратко резюме на крими сериала, който ни прожектираха миналата седмица.

Зададат ли се избори, неизвестни сценаристи от службите ни подготвят поредно зрелище. На мушката отново са ПП-ДБ. За миналите избори пак срещу тях бе раздухана аферата „Нексо“ –  уж за пране на милиарди. И там имаше разработки на службите,  разследване на прокуратурата, а нищо от тази „афера” не излезе вярно. Сега от фирмата „Нексо“ съдят България в Страсбург за три милиарда долара нанесени вреди. И вероятно ще я осъдят. Но не прокурори и дансаджии ще платят от джоба си. Парите, както става винаги,  ще излязат от нашия джоб…

Целта на днешната „оперета” е краткосрочна –  да се удари предизборно Асен Василев като финансов министър, който е назначил митничарската шефка. Също и Николай Денков, който излезе в защита на МВР-секретаря Живко Коцев.

А утре ще се окаже, че няма никаква ОПГ и засегнатите от „разкритията” ще осъдят България за нанесени вреди.

Иначе в държавата ОПГ-ета има колкото искаш – следите им се знаят.

Те водят към службите – неслучайно доста лица от престъпния свят са регистрирани като сътрудници на МВР. Разбра се, колкото и да го криха, че такъв е бил и Мартин Божанов,  наречен Нотариуса, такъв е бил и митичният контрабандист с псевдоним Паскал, който се води сътрудник на ДС отпреди 10 ноември 1989.

Организираните престъпни групи са създадени от „службите” , затова трудно у нас  може да се разделят „стражари” от „апаши” и „добри” ченгета от „лоши” .

Единственият начин за ликвидиране на организираната полицейска престъпност е грузинският.

Там в един ден уволниха цялото ръководство на МВР, всички шефове на служби и дирекции, и ги замениха с нови.

Това трябва да стане и у нас. Ама кой да го направи…

М. Вешим

Още актуални коментари – четете тук