Начало Водещи „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Напред към немощната просвета!

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Напред към немощната просвета!

154
Да внимаваме в картинката!

Нещо в образователната система не е наред. Години наред учителите стенаят за ниските си заплати и липсата на уважение. Сега обаче техните възнаграждения са повишени многократно. Въпреки това, качеството на образованието все още не се подобрява. Защо? Един от възможните отговори може би е следният.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Според документацията от пловдивското СУ „Найден Геров“ ученик, починал преди месеци, продължава да се отбелязва като посещаващ училище, получавайки добри оценки от учителите си. Това не е изолиран случай, а скорошни разкрития показват, че има много подобни случки в още училища. Тези практики не само дехонорират образованието, но и довеждат до закриване на класове и уволнение на учители.

Полицията започна разследване, защото училищата получават средства за „призрачни“ ученици. Вместо да се отнасят към образованието като призвание, учителите се ангажират главно със задържането на субсидия от държавата. Това оказва натиск върху цялата образователна система.

Тези практики показват, че учителите все още не превръщат учебните си училища в зони на знание, а се концентрират върху увеличаване на своите доходи. Тези отношения вероятно няма да се променят, докато учителите не преразгледат ценностите си и не се ангажират с просвещение на обществото.

Сергей Трайков

Още актуални коментари – четете тук