Начало Коментар „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Кое е по-страшно – поличка или мундир?

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Кое е по-страшно – поличка или мундир?

84
Победителят в Евровизия
Победителят в Евровизия

Швейцарският изпълнител Немо спечели тазгодишното издание на Евровизия и с това предизвика доста коментари.

Победителят в розова поличка, който се обяви за небинарен – тоест сам не можел да си определи пола, така скандализира нравите у нас, че още го обсъждат – баби по градинките, майки с детски колички, фризьорки, таксиметрови шофьори и кибици без работа в социалните мрежи.

Най-честите коментари: невиждана перверзия, упадък на морала, такива ли са ценностите, които се опитва да ни наложи Европа?

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

А трябва ли чак толкова да се скандализираме?

Това е просто шоубизнес – за да обърне внимание върху себе си, изпълнителят се прави на интересен – в случая на небинарен… същество без пол, не Той или Тя, а То – в розова поличка.

Че не сме ли виждали още през 60-те Дейвид Бауи в женски дрехи? Забравихме ли популярния клип на „Куин” „I want to break free” , където Фреди Меркюри е жена с мустаци, а Роджър Тейлър е русо Барби с къса пола? Десетки световни (пък и наши) изпълнители са демонстрирали различна сексуалност, но публиката ги харесва и ги слуша.

Нито е нещо невиждано, нито е нечувано, нито някой нещо ни налага…

С розовата си поличка Немо никому не прави лошо. Той не е опасен за цивилизацията, както е опасен Путин в костюм или генерал Шойгу в мундир. С бомби и ракети те убиват хиляди невинни хора, да ги славиш и да вярваш на лъжите и доктрините им – ето това е перверзия, а не розовият чорапогащник на швейцареца Немо…

Във времената на социализма особено перверзна беше партийната целувка на наш Тошо с Льоня Брежнев – уста в уста, но никой тогава не се възмущаваше по градинки и опашки, а пък социални мрежи нямаше.

Друга историческа партийна целувка – на германския партиен лидер Хонекер със същия Брежнев, е запазена днес на парче от Берлинската стена в германската столица – да се знае и помни миналото. Целувката им може да се намери и в интернет – вижте я и сравнете с небинарния Немо – кое е по-перверзно, кое е по-безнравствено?

Михал Мишковед