Начало Коментар „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Да случиш на правосъдие

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Да случиш на правосъдие

64
Стършел

Странно е защо обществото ни има тежък проблем с правосъдието. Според проучванията, от всички държавни институции корупцията в него е най-голяма, а доверието е най-малко. Това е трудно обяснимо, понеже има обвиняеми, които убедено заявяват: „Аз вярвам в българското правосъдие!“ И са много доволни от работата на полицаи, следователи, прокурори и съдии. Като пловдивчанката Соня Мирчева, която трябва да почерпи поне с кутия бонбони Върховния касационен съд. Ето защо.

През 2009 г. Соня Мирчева поискала от Светла Бързакова 15 000 лева, които є трябвали за бизнеса є с дрехи от Италия, обаче не връща парите. Осъдена е, но потърпевшата не е получила и стотинка досега. След това по схемата „аз имам бизнес с Италия“ тя взима заеми от различни хора от село Куклен в общ размер 68 000 лева, които „забравя“ да върне, и 12 от тях подават колективен иск в прокуратурата.

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Напразно си чакат парите и днес. Следващата жертва е Дилян Дърваров от с. Войводиново, който по същата схема „бизнес от Италия“ постепенно е завлечен със 125 000 лева. Не само че не си ги е получил обратно, но още няма яснота по разследванията нито на жените от Куклен, нито по неговото, които необяснимо се протакат, обаче това не е от решаващо значение, понеже пари няма да видят никога. Находчивата „бизнесдама“ няма на свое име нито имоти, нито парични влогове, нито доходи, с които да изплаща присъдени обезщетения, всичко предвидливо е прехвърлила. Даже апартаментът в Пловдив, в който живее, не е неин, а се води на внучката є. Опарените дотук обаче са само загрявка за следващата є, наистина голяма измама в размер на 660 000 лева. С тях успява да завлече доверчивата своя съгражданка Нели Бозова.

Тя е смятала, че помага и прави добро. Нели Бозова има строителна фирма. Офисът є се намира в жилищна сграда в Пловдив. През 2011 г. в апартамент под офиса є се нанася Соня Мирчева със семейството си. И отишла при Нели да се запознаят, постепенно се сближили. С течение на времето Соня редовно започнала да моли Нели за заеми. Споделила, че има бутик на столичния бул. „Витоша“, в който продава скъпи чанти и модни дрехи от Италия. Италианската фирма є дължала 50 000 лева, но за да ги получи, трябвало да подготви някакви документи, което било скъпо. И поискала назаем 1000 лева. После – 2000. Сумата нараснала на 14 000. Така схемата се завърта и Н. Бозова потъва все повече със заеми. С. Мирчева трябвало да освободи дрехи от митницата, но нямала нужните средства. Бозова є дала. После поискала пари за „пътуване“ до Италия, за да получи 150 000 евро. „Върнала“ се, без да ги е взела. После „завела дело“ в Италия, пак трябвали пари, този път за адвокати. През цялото време Н. Бозова захранвала с пари своята съседка, само и само за да спаси предишните заеми, но С. Мирчева не погасявала нищо, а дългът застрашително нараствал, въпреки обещанията є, че всеки момент ще върне парите. Един ден през 2014 година „бизнес дамата“ се похвалила, че е спечелила делото с италианската фирма и ще получи 500 000 евро. И поискала още 5 600 лева от Н. Бозова, за да отиде в Италия да ги вземе. След това спряла да є вдига телефона, напуснала апартамента и се скрила в с. Брестник. И се обадила на своята щедра заемодателка, но не за да є върне заема, а да я заплашва, че ще є съсипе бизнеса, ако си иска парите; подава сигнали в НАП и в продължение на 3 години правят многобройни проверки във фирмата на нейната благодетелка. „Чак тогава, казва в съда Н. Бозова, „изтрезнях“ и разбрах, че съм „изгоряла“ с 660 хиляди.“ Тя завежда дело срещу С. Мирчева и на 17 януари 2017-а му е даден ход. В съда С. Мирчева нагло заявява, че не е взимала, а тя е давала заеми на Н. Бозова.

През 2022-а С. Мирчева получава от Окръжен съд – Пловдив 6 години затвор. За жалост, Н. Бозова не успява да почувства удовлетворение, защото вследствие на постоянното напрежение и цялото ходене по мъките умира 40 дни преди ефективната присъда. Това поне є спестява тоталното разочарование, което изпитаха нейните близки впоследствие, защото осъдената измамница обжалва решението на пловдивския съд. А миналия месец Върховният касационен съд я зарадва със своето решение. С. Мирчева се призна за виновна и въпреки огромната отмъкната сума и изключително дръзкото престъпление върховните магистрати є дадоха само 3 години … условно. При нейния очеваден рецидивизъм през годините спрямо различни хора тя няма да лежи и ден в килията.

Някои може да хулят родната Темида, че няма нито един министър в затвора, нито пък някой е осъден за фалита на КТБ, но пък престъпници като ужким бизнес дамата вярват в българското правосъдие и са много доволни от него.