Снимка: Pixabay

Руски учени създадоха специална стъклокерамика с добавка на хром за осветлението в парниците, в резултат на което се ускорява растежът на растенията. Резултатите от разработката са публикувани в списание „Optical Materials“.

За нуждите на високотехнологичното селскостопанско производство се използват специални светодиодни лампи, които излъчват розова сетлина – резултат отсмесването на сините и червените светодиоди. Те обаче не дават на растенията целия необходим светлинен спектър.

Оказва се, че при използваното в момента осветление в оранжериите се използва светлина, която е удобна за човека, но не е оптимална за самите растения.

Задачата, която си поставили учените, била да направят така, че върху листата на растенията да попада не само червена, но и инфрачервена светлина, която ускорява растежа, а за целта бил необходим подходящ материал.

Те се спрели на стъклокерамиката – нещо средно между стъкло и кристал.

Те взели стъкло, което започнали бавно да кристализират, за да не изгуби прозрачността си. В резултат на процеса се получава стъкло с микроскопични кристали вътре в него, които са невидими за човешкото око. Издържливостта на материала се увеличава, а луминисцентните свойства се подобряват.

На етапа на производство на стъклокерамиката учените добавили хром, който придал на материала розов оттенък, позволяващ на растенията да получават както червена, така и инфрачервена светлина.

Новият материал може да се използва при производството на нов тип светодиоди или просто за плафони на вече съществуващите осветителни тела.

предишна статияОще един ден на облаци и превалявания
следваща статияЗа един денят е добър за ново сътрудничество, за друг остава очакването нещо да се случи