Начало Любопитно Страната, в която вратите не се заключват, и няма частни клиники

Страната, в която вратите не се заключват, и няма частни клиники

3781
Сподели
Исландия

Оказва се, че съществува страна, която наподобява утопия. Там медицинското обслужване е безплатно, както и образованието. Няма армия. А да се заключват вратите въобще се приема като оскърбително. Хората често живеят до 100 години, пише Profit.

Става дума за Исландия. Да, жителите на тази малка страна се смятат за щастливци.

1. Вратите на къщите не се заключват

Населението на Исландия е само 325 000 души. То живее на територия от 103 000 кв. метра. Жителите на градовете добре се познават и са по-силно въвлечени в делата на страната, отколкото жителите на мегаполисите в други държави.

Може би поради това социалният модел на Исландия е така интересен. Там хората са дружелюбни и живеят в мир. Къщите и колите не се заключват. Използването на ключове се възприема като оскърбително.

2. Държава без армия

Трудно е да се повярва, но е така. Исландия разполага само с митничари. Ако някой от жителите иска да свърже бъдещето си с въоръжените сили, то той може да влезе в редиците на норвежката армия.

3. Туризъм

Всяка година Исландия става домакин на огромно количество туристи. През 2017 г. туристическият поток е бил 6 пъти повече, отколкото населението на страната.

Местните се придържат към консервативните възгледи, обичат спокойствието и водят тих живот.

4. Страната без нито един ресторант McDonald’s

В Исландия няма да може да похапнете в тази верига за бързо хранене. Последният ресторант бе закрит по време на кризата – 2009 г.

5. Суеверия

Трудно е да се повярва, но потомците на славни викинги са доста суеверни. Те искрено вярват в съществуването на елфи и тролове. Всеки нов път се изгражда след съвети със специалисти по фолклор. Да не би да се разрушат местообитанията на фантастичните животни.

6. Дълголетници

В повечето случаи исландците живеят много дълго. Средната продължителност на живот на мъжете е 76 години, а на жените – 81 години. Някои хора стават столетници.

7. Водоснабдяване

Водата достига до дома на исландците директно от гейзерите. Ако в Европа е прието тя да се нагрява, то тук такива усилия не са необходимо. Единственият минус е миризмата на сероводород.

8. Най-популярните професии

Това са художник, дизайнер и музикант. Всеки барман, сервитьор или служител мечтае да получи висше образование по една от горепосочените професии.

9. Исландски език

За последните 1000 години исландският език не се е променил. В него присъстват букви, които отдавна са изчезнали от английския и други езици. Именно поради тази причина езикът на викингите е много труден.

10. Технически прогрес

Жителите на Исландия не използват кеш. Дори за най-дребните покупки си служат с банкова карта. Поради малобройността на населението, практически страната е лишена от бюрокрация. Справки и издаване на документи се правят по електронната поща и чрез интернет.

11. Медицина

В Исландия на практика няма частни болници. Здравеопазването работи толкова добре, че от тях няма нужда. Качеството на лекарската помощ е на 15-о място в света.

Коментари