Начало България Стотици калоферци участваха в Мъжкото хоро (СНИМКИ)

Стотици калоферци участваха в Мъжкото хоро (СНИМКИ)

1034
Мъжко хоро, Калофер

В ранното утро на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа.

С тъпани и песни стотици калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на реката.

Мъжете се събраха в дома на свой съгражданин, където цяла нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хора.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

А днес представители на ЮНЕСКО наблюдаваха уникалния обичай, след което ще дадат становище дали може да се включи в списъка с нематериалното културно наследство.

В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве.

Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови.

А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турски кервани.

Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните.

Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ – Златен Калофер.

Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити всички мъже и градът е разрушен.