Начало Водещи Столтенберг: Съюзниците на НАТО да позволят на Украйна удари по цели в...

Столтенберг: Съюзниците на НАТО да позволят на Украйна удари по цели в Русия с техни оръжия

69
Столтенберг: В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели
Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия, предаде Укринформ.

„Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна“, каза Столтенберг в интервю за сп. „Економист“, като напомни, че се водят боеве в Харковска област.

„Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ“, подчерта той.

Генералният секретар заяви, че Русия води агресивна война, а Украйна има право да се защитава. „И това включва и нанасянето на удари по цели на руска територия“, обясни той, като отбеляза, че някои съюзници вече са отменили такива ограничения и „е време и други съюзници“ да обмислят това.

Москва заплаши да удари британски цели, ако британски оръжия ударят по цели в Русия

Столтенберг подчерта, че самоотбраната е „залегнала в Устава на ООН“.“Тя е законна, легитимна и ние помагаме на Украйна да отстоява това си право, което трябва да включва и възможността да нанася удари по цели на руска територия“, подчерта генералният секретар.

Агенция Укринформ вече е съобщавала, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и други членове на най-близкото обкръжение на президента Джо Байдън се опитват да го убедят да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Великобритания и други държави вече отмениха тези ограничения.

През седмицата от Кремъл заявиха, че ще отговорят с удари по британски цели, ако британски оръжия бъдат използвани от Украйна за удари на руска територия.

Британски цели „на територията на Украйна и отвъд границите ѝ“ могат да бъдат ударени при такъв сценарий, каза говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова.

Тя повтори предупреждението на Москва, което беше издадено по-рано този месец, след като британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британските оръжия за удари по цели в Русия.

Русия реагира с възмущение на изявлението и го посочи като една от причините, поради които реши да проведе този месец учения за симулиране на пускове на тактически ядрени ракети.

Още международни новини – четете тук