Начало Свят Столтенберг: Съюзниците на НАТО да позволят на Украйна удари по цели в...

Столтенберг: Съюзниците на НАТО да позволят на Украйна удари по цели в Русия с техни оръжия

69
Столтенберг: В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели
Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи съюзниците да премахнат ограниченията върху използването на оръжие от Украйна за удари в Русия, съобщи Укринформ.

В интервю за сп. „Економист“ Столтенберг подчерта необходимостта съюзниците да прегледат мерките, които са наложили върху използването на предоставените оръжия на Украйна, като отбележи битките в Харковска област.

Той посочи, че Столтенберг, че Украйна трябва да може да защити себе си и това включва удари върху руска територия, което е затруднено, ако има ограничения в използването на предоставените оръжия.

Съюзниците на НАТО трябва да обмислят премахването на тези ограничения, защото Русия води агресивна война, а Украйна има правото на самозащита, обясни Столтенберг.

Москва заплаши да удари британски цели, ако британски оръжия ударят по цели в Русия

Столтенберг подчерта, че правото на самозащита е законно и легитимно, като НАТО помага на Украйна да го упражнява, включително чрез предоставяне на възможност за удари върху руска територия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и близките съдейственици на президента Джо Байдън са се опитали да убедят президента да позволи на Украйна да използва предоставеното оръжие за удари по цели в Русия, като Великобритания и други държави вече са отменили ограниченията.

Русия е заявила, че в отговор на такова действие ще удари британски цели, ако британското оръжие бъде използвано от Украйна за удари върху руска територия.

Говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова предупреди за възможността британски цели да бъдат атакувани, както в Украйна, така и извън нейните граници.

Този инцидент предизвика яростна реакция от страна на Русия, която реши да проведе учения за симулиране на пускове на тактически ядрени ракети.

Прочетете още международни новини тук