Начало Коментар Столична община вреди на гражданите

Столична община вреди на гражданите

1326
Столична община

В събота жителите на столичния квартал „Витоша” блокираха за кратко движението по бул. „Симеоновско шосе“. Те са недоволни от липсата на инфраструктура в района, огромните задръствания и от предстоящото строителство на 18-етажна сграда.

Недоволните посочиха като свои проблеми и липсата на училище, детски площадки, тротоари.

Според протестиращите,  жителите на „Витоша“ плащат едни от най-високите данъци, затова общината трябва да инвестира в квартала.

Потърсихме за коментар жителите на столичния квартал, за да разберем какви точно са проблемите и защо общината бездейства.

 „Ние протестирахме основно, защото общината нищо не прави в квартала. Голяма част от нас живеят тук от доста години и виждаме как нищо не се променя. През годините комуникирахме активно с община „Лозенец”, обсъждали сме проблемите, но оставаме с едни празни обещания”, казва Виктория Лалова, жител на кв. „Витоша”.

По думите й, на хората вече им е омръзнало да си губят времето и усилията в напразни диалози.

„Поводът за протеста беше строителството на нова, огромна, 52-метрова сграда, която ще се намира на входа на единствената пътна артерия за квартала, която и без друго е изключително натоварена. Всички малки улици се вливат в бул. „Симеоновско шосе”, ние не можем да ползваме никакви пътна инфраструктура. В рамките на квартала не можем да се движим нито с коли, нито пеш, тъй като повечето улици в квартала нямат изход или влизат в частни имоти, няма тротоари или в дясното платно има спрени автомобили. Тази сграда ще създаде такъв огромен транспортен хаос, тя ще бъде с огромен пътнокопоток, при условие, че в района най-високата сграда е 8 етажа. Излазът от тази сграда е един малък път, с широчина не повече от 5 метра”, обяснява Лалова.

По думите й, пътят е основен за този район и следователно непрекъснато е задръстена. Жената коментира, че в сутрешните часове чакането продължава около 40 минути.

И добавя:

„За да отида до най-близкия магазин трябва да вървя по „Симеоновско шосе”. Ние нямаме тротоари. Дори на булеварда тротоарът не е от край до край, освен това е изключително тесен. С бебешка количка оттам не може да се мине. Освен това, там непрекъснато има паркирали автомобили. От общината постоянно повтарят, че парите не достигат. Ако започнат да правят редовни акции по репатриране на неправилно спрелите автомобили, хазната ще се напълни за няколко месеца. Аз съм си купила ергономична раница да си нося бебето. Повярвайте ми –двукрако същество няма откъде да се движи. Не ми се мисли как се справят хората с двигателни проблеми.”

Виктория Лалова е майка на две деца и обясни, че най-близката площадка, на която нейните деца могат да играят е на паркинга на голям хипермаркет в „Студентски град”, няма и детска градина.

Жената обясни, че голяма част от улиците нямат край, а другите свършват в частен комплекс.

„Миналата седмица една майка е повикала линейка за 1-годишното си дете, което е било в критично състояние. Тя е пътувала 40 минути, защото не е успяла да намери входа”, добави Виктория Лалова.

Тя обясни, че кметът на район „Лозенец” Любомир Дреков многократно е заявявал, че Столичната община не разполага със собствени терени, за да изгради детски площадки, зелени площи, детска градина и училище.

„Тези терени бяха общински. В момента очевидно не са. Градът се развива в интерес на инвеститорите, а не в интерес на гражданите. В крайна сметка, мисля, че ние като граждани трябва да кажем „Стоп”.“

Майката на две деца се оплаква и от мръсния въздух. По думите й, тежките строителни машини разнасят прах, откъдето произлизат и респираторните заболявания на децата.

„Говоренето на общината и на районния кмет остават само в бъдеще време, а всъщност нищо не се случва. Реално, да се хвалят за два светофара и една детска гради, която дори не е в кв. „Витоша” е меко казано смехотворно. Тук живеем 40 000 души. Смятаме да се обединим с другите южни квартали и да протестираме. Предстои европредседателство. Ние мислим, че трябва да се сезираме и някоя европейска институция за условията, в които живеем. Има Съд за правата на човека. Аз като прочетох Хартата за правата на човека виждам поне три члена, по които може да се подаде колективен иск”, каза още Виктория Лалова.

Още един жител на кв. „Витоша” – Драгослав Минчев обясни какви са проблемите на района.

„Данъците не са чак толкова голямо перо. Най-голямото перо идва от сделката за имоти – 2,5% от стойността на всяка сделка влизат в общината. Когато човек си купи имот за 100 000 лв., 2 500лв. директно влизат в хазната на общината. Къде отиват тези пари от толкова много сделки? Ние не сме видели нищо. Нито една улица не е както трябва, стълбовете са по средата на пътя. Никакви тротоари. Майки с колички ходят по платното. Камионите излизат от строителните площадки и разнасят прах и кал по улиците.”

Той припомни, че на протеста в събота са били само млади хора с деца. Минчев обясни, че на близо няма детска градина и училище, а децата на жителите на кв. „Витоша” посещават учебни заведения в други квартали. Като друг проблем той посочи трафика. По думите му, заради големите задръствания, излизането от квартала отнема около 40 минути.

 „Нямало пари за купуване на имоти за построяване на улици. До 2014г. в квартала нямаше регулация и оттам дойдоха много проблеми. Големите инвеститори нямат интерес да има регулация в квартала и затова се борят. Всеки може да си затвори улицата и да каже: „Няма да минавате оттук”. Това е проблем, общината казва, че нямат пари да изкупят имотите. В квартала има една малка река. За да могат камионите да минават, инвеститорът затрупа реката с пръст. Когато заваля по-сериозният дъжд реката излезе на улицата. Децата ходеха с найлонови торби на училище. Имах чувството, че се върнах 100 години назад”, добави Минчев.

Той каза още, че много институции са откликнали на протеста им, включително и омбудсманът Мая Манолова.

„Не веднъж съм се обаждал в КАТ да дойдат да регулират движението, но ми казаха, че нямат ресурс. А на протеста в събота се използва колосален ресурс – имаше над 50 полицаи”, допълни недоволният гражданин.

И още един парадокс: през зимата снегорините не влизат в кв. „Витоша”, защото улиците не са общински.

„Ние си събирахме пари миналата зима, за да си изчистим снега”, обясни Минчев. „Трафикът през зимата е невъзможен. Всяка година става по-зле. Още нещо кошмарно, което трябва да се отбележи зоните за обществено обслужване, предвидени в устройствения план на София –училища, спортни зали, площадки, хипермаркети – не жилищно обслужване. Главният архитект на София какво прави в момента – той разрешава на тези парцели да се строят хотели, защото това е вратичка в закона. Хотелът се счита за сграда за обществено обслужване. След като го построят, ще го фалират и ще го продадат на дребно – на апартаменти и това става отново жилищна сграда”, обясни още Драгослав Минчев.

Проблемите в квартала са много и оказва се не само там. Предстои да разберем какви мерки ще предприеме Столичната община и кога.

 

предишна статияФилмът „Alike“ – за отношенията между родителите и децата
следваща статияКсения Собчак, „идеалният кандидат”