Начало България Стоил Цицелков за ДЕБАТИ: Именно защото имаше машини, Николас Мадуро не можа...

Стоил Цицелков за ДЕБАТИ: Именно защото имаше машини, Николас Мадуро не можа да открадне избори

39
Стоил Цицелков
Снимка: БНР

Стоил Цицелков работи като културен антрополог и експерт по изборни въпроси, един от основателите на Обединение за честни избори, а сега е и член на Обществения съвет на ЦИК.

– Явно съществува проблем с хартията в машините. Какво би могло да бъде въздействието на този проблем върху машинното гласуване?

– Възможно е да имаме проблем с хартията, но точно как ще се отрази на гласуването не е ясно. Ние не можем да тестваме хартията, която използваме, както е предписано законно. Проблемът е в тълкуването на спецификациите – дали хартията трябва да е гланцова или не.

Откакто България започна да произвежда хартия за машините, има все по-чести проблеми с принтерите. Тези машини са защитени и имат механизъм за предотвратяване на манипулации, но принтерът може лесно да бъде подменен и законът не позволява това да се направи.

В случай на проблем с машината, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, което може да доведе до доволни избиратели, които предпочитат традиционното гласуване.

Загрижеността във връзка с машинното гласуване произлиза от двата лагера от граждани – тези, които вярват само в машините и тези, които предпочитат хартията. Това създава конфликти и неудовлетворение.

– Забелязвате ли „ритмичните“ атаки по темата за машинното гласуване преди всяки избори?

Абсолютно. Има координирани кампании срещу машините, което допринася за страховете на хората. Проблемът не е уникален за България и има преувеличени обвинения и теории за манипулации.

България е в спирала на доверие относно машинното гласуване, която може да бъде преодоляна чрез убедителни обяснения и обучение. Тази тенденция може да се види и в други страни, където машинното гласуване беше прекратено поради скептицизъм и натиск.

Предимствата на машинното гласуване включват по-малко недействителни бюлетини, възможност за реално време на резултатите и по-лесен одит на изборния процес.

Сложността на машините може да бъде представяна като предимство или недостатък, в зависимост от гледната точка. Важно е да се обучават хората как точно работят машините и какви са техните предимства.

Освен това, машините са по-екологосъобразни и могат да намалят разходите за изборните процеси и да подобрят тяхната ефективност.