Начало Водещи Стефан Тафров само за ДЕБАТИ: Трябваше да има българска реакция на думите...

Стефан Тафров само за ДЕБАТИ: Трябваше да има българска реакция на думите на Захарова

104
Стефан Тафров
на снимката: Стефан Тафров

Трябваше да има реакция от страна на българските власти на изказването на говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ дипломатът Стефан Тафров. Миналата седмица във връзка със започналия демонтаж на паметника на съветската армия в София тя отправи остра позиция към страната ни и дори отправи заплахи за това,

че България „ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“.

Аз смятам, че трябваше да има [реакция]. Изблиците на г-жа Захарова и на подобни руски представители са почти всекидневие. Човек не може да свари да реагира на всичко. То е ясно – Русия се държи с България като с враг и трябва просто да свикнем с тази идея. Държи се с враг, така както с всички демократични страни, които не са под нейния ботуш. Това е истината“, коментира Тафров.

Москва заплаши: Демонтажът на съветския паметник е варварство. Няма прошка, ще си платите

 

По думите му няма изненада за гневната реакция на Москва, защото Русия е обявила страната ни за неприятелска.

„Така говори една неприятелска държава за друга неприятелска държава“, каза дипломатът.

Според него, руските власти си дават сметка, че губят влиянието си у нас и със събарянето на паметника не става въпрос за история или антифашизъм, а за символ на влияние.

„За това става дума и за нищо друго. Защото в България не са загивали руски или съветски войници, не е имало военни действия. Русия обявява война на България на 5 септември 1944 година и влиза като завоевател. Тя обявява война на правителство, което вече е обявило неутралитет на България и е поискало от германските войски да напуснат страната и те вече са започнали да го правят. Освен това правителството се оглавява от един ляв земеделец – Константин Муравиев“, припомни Тафров, според когото претенциите за освободителна роля на Русия са неоснователни.

Да не говорим, че с тяхното идване започват масови репресии и кървави събития. По изчисления на някои историци в първите месеци след пристигането на съветската армия в България са убити около 30 хил. души. Така те установяват техния политически строй.

Така че не става дума за нещо друго, а за гняв от страна на фашисткия режим на Путин, че неговото влияние в България отслабва. България е намерила сили да премахне един от символите на това влияние“, коментира още той.

Цялото интервю четете утре.

предишна статияПромените в Конституцията са в сила от днес
следваща статияДенков за Шенген: Ако беше лесно, правителството на Радев да го беше направило