Начало Интервю Стефан Стоянов: Приключваме с хартията в училищата

Стефан Стоянов: Приключваме с хартията в училищата

1213
Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. Стартира образователни проекти като въвеждането на Монтесори педагогика в публични детски градини, програма за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, развиването на дуални паралелки съвместно с бизнеса, както и въвеждането на Google апликация за образование (G suite) и Windows 365, за което е номиниран за годишните награди на Институт за иновации в политиката във Виена.  
В края на 2016 г. Стефан Стоянов е отличен като един от 100-те иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация New Europe организирана от Google, Visegrad Fund and Financial Times заради работата си в сферата на публичното образование и въвеждането на Монтесори педагогика в детските градини в Пловдив.

Г-н Стоянов, вие сте един от финалистите на първите по рода си годишни награди „Иновации в политиката“ с работата си по дигитализиране на учебните процеси в публичните училища в Пловдив. Трудно ли се правят иновации в образователния сектор ?

Идва ново време за образователната система в България. Последните 10 години децата изпревариха много образованието ни, заради бурното развитие на технологиите по света. Това не е само български проблем разбира се, но ние като общество сме длъжни да положим усилия да направим българското образование технологично адекватно на децата ни. Един от ключовете за по добро образование са технологиите и това е видно в много западни държави. Един учебен час може да бъде много по интересен и полезен за децата ако използваме съвременни технологии. И вместо да си губим времето да събираме телефоните на учениците, да ги използваме за нещо полезно в час. Това може да звучи като революция, но е напълно възможно и ние вече го правим.

Позволете ми обаче да благодаря за тази номинация и за класирането на проекта на финала. Зад такива проекти стоят усилията на много хора и това е голямо признание за всички нас. Подкрепата която имаме от кмета на Пловдив Иван Тотев, от общинския съвет и последователната и упорита работа на екипа в отдела по образование ни дават възможност да провеждаме редица политики в образователната система. Най-радващото обаче е желанието на учителите за промяна и за учене на нови неща. Те всъщност са носителите на промяната и добрият пример в обществото. Така се правят ефективни реформи в един толкова голям и консервативен публичен сектор.

Ние в община Пловдив от години развиване собствени образователни програми, като се стараем да инвестираме допълнителни общински средства в иновации и със сигурност този процес нито е лесен, нито става бързо. Чудесно е че Институт за иновации в политиката дава публичност на такива проекти, за което много им благодаря.

Разкажете ни малко повече за „Дигитализация на учебния процес“, програмата за която попадате сред финалистите.

Това е един от новите ни проекти, който стартира през миналата година. Той е част от новата ни стратегия и краткосрочната ни тригодишна програма за образование. Искаме до 2019 година всички 54 общински училища да са започнали процес по цялостно дигитализиране на учебния процес. Използваме образователните платформи на Google G suite и Microsoft 365 които дават много възможности, от персонални акаунти за учениците и учителите, до групови и домашни работи, електронни учебници. Това обаче е софтуер, съдържанието е отговорност на учителите и техните ученици. Другата чудесна възможност е това, че този ресурс е достъпен от всякъде. Можете да влезете във вашия профил от всеки компютър или таблет или от телефона си. И така решаваме още един важен проблем – ученическите телефони изведнъж стават част от решението, а не проблем в час. Представете си колко вълнуващо за един ученик би било да ползва тази защитена среда заедно със  съучениците си, колко възможности ще има и колко „готино“ би било това за децата! Съвременно технологично решение, което предизвиква голям интерес у децата и ги прави по-любопитни и ангажирани към средата в училище.

Струва ми се малко сложно. Няма ли голяма съпротива от страна на учителите ?

Много ново е за нашата образователна система, но реално се ползва лесно и улеснява неимоверно много целия процес. Представете си как учителят праща домашното по имейл и след това го получава като отговор на своето писмо. Как резултатите автоматично се подреждат в таблица и как родителите автоматично получават електронно писмо с резултата на своето дете. И това е само един малък пример. Сблъскваме се и с първоначално недоверие, но преподавателите бързо разбират колко е лесно и какви са ползите. Имаме голям интерес от училищата и вече 19 от 54 са започнали процеса последните 12 месеца. Има и друго, до 2020г. Министерството на образованието е дало срок за преминаване към изцяло електронна комуникация с училищата. Тези системи помагат за това, а и са първа стъпка към значителното намаляване на хартията в училищата.

Какви са средствата които инвестирате ?

Програмата не е финансоемка, заради философията на Google и Microsoft да я предоставят безплатно и топреведена. Ние инвестираме около 30 хил.  лв. годишно за обучения на преподаватели, като ползваме опита на неправителствения сектор. Сертифицирани за този софтуер обучители водят квалификацията не педагозите. Важна роля изигра Център за творческо обучения, които отвориха тази година в Пловдив и център за трансфер на технологии. Те много ни помагат в тази програма и без тях щяхме да се справим трудно.

Това е от гледна точка на обученията. С друга програма финансираме техническото обновяване. Тази година сме инвестирали в училищата на проектен принцип близо 260 хил. лв. за специализирани кабинети, електронни дъски, помагала и оборудване. Така помагаме на директорите да инвестират в съвременни технически решения.

От три години имаме и програма за иновативни училища, където пък работим по въвеждането на нови педагогически практики и иновации в самото преподаване. Така едновременно се грижим за софтуера, хардуера и съдържанието в класните стаи.

Дигитализацията ще помогне на българското училище да се модернизира по-бързо и ще направи престоя в училище много по-интересен и вълнуващ за децата.