Начало Водещи Стево Пендаровски и Гордана Силяновска събраха необходимите подписи за президентските избори в...

Стево Пендаровски и Гордана Силяновска събраха необходимите подписи за президентските избори в Северна Македония

54
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска
ССтево Пендаровски и Гордана Силяновска/ Снимка: БТА

Събирането на 10 000 подписа в подкрепа на кандидатите за президент на водещите политически партии в Северна Македония се превърна в надпревара преди балотажа, на който ще се изправят Стево Пендаровски и Гордана Силяновска, съобщи БТА.

Според местния закон, за да участват официално в президентската надпревара, кандидатите трябва да съберат поне 10 000 подписа от избиратели.

Стево Пендаровски обяви своята гражданска кандидатура за президентските избори и внесе инициатива за събиране на подписи преди да бъде издигнат от управляващата СДСМ. Изразиха му подкрепата си за втори мандат, събирайки 10 000 подписа за кратко време.

„Благодаря на всички граждани, които подкрепиха моята кандидатура за втори мандат. Продължаваме да събираме подписи през следващите часове и дни”, написа Стево Пендаровски в пост във фейсбук.

Пред офисите на Държавната избирателна комисия в Скопие се набраха опашки за подкрепа на Гордана Силяновска, която събра необходимите 10 000 подписа за кандидатура. Другите кандидати, включително Буяр Османи, Арбен Таравари, Максим Димитриевски, Стевчо Якимовски и Биляна Ванковска, също събраха необходимата подкрепа.

Към момента участниците в президентската надпревара в Северна Македония са седем, а събирането на подписи продължава до 8 март, а балотажът е насрочен за 8 май.

Прочетете още международни новини тук

предишна статияХейли с първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците
следваща статияДържавни глави и лидери от цял свят поздравиха българския народ за Националния празник 3 март