Начало Водещи Стартира чат приложението на BgGPT

Стартира чат приложението на BgGPT

159
изкуствен интелегт

Институтът INSAIT стартира чат приложението BgGPT. Първият езиков модел от последно поколение на български език вече е достъпен за всички безплатно тук.

GPT-технологията е върховен инструмент в развитието на изкуствения интелект и променя начина, по който обществото взаимодейства с информацията. INSAIT обяви създаването на първия езиков модел на български език през януари тази година, което породи голям интерес – хиляди граждани и много организации изразиха желание за достъп до технологията и чата само за няколко дни.

Преди две седмици INSAIT публикува модела зад BgGPT за свободно ползване.

Бизнесът вече използва технологията и потвърждава, че тя може бързо да бъде настроена за специфични нужди и не изисква големи хардуерни и финансови ресурси. Стъпката на fin-tuning позволява на BgGPT да оперира на ниво, подобно на най-мощните модели като GPT-4, но с по-малко изисквания. Това дава възможност на българските фирми и институции да внедрят изкуствения интелект практически без разходи, което е голямо предимство спрямо затворените модели (напр. на OpenAI). Това е само началото на развитието на технологията, която започва дълъг процес.

BgGPT осигурява изцяло вътрешно използване в организацията, като така се гарантира защита на чувствителните данни. Технологията надгражда модела Mistral-7B с обучение на български данни и иновации, които ще бъдат представени на водещи технологични и научни събития.

Публичният чат на BgGPT и моделите зад него са част от стратегията на INSAIT за развитие на изкуствения интелект в България. Сътрудничеството с много български организации включва споделяне на данни и реализиране на проекти. Очаква се моделите на BgGPT да доведат до нови дигитални приложения в области като образование, администрация, счетоводство и други.

Още любопитни новини – четете тук