Начало Водещи Старата монета от 1 паунд излиза от обращение във Великобритания

Старата монета от 1 паунд излиза от обращение във Великобритания

1304

Познатата стара монетата от 1 паунд, с класическа кръгла форма и еднометална, излиза от обращение във Великобритания от днес.

Решението бе взето от Кралския монетен двор, за да се противодейства на фалшификациите. Така  отсега нататък официалното в обращение в Обединеното кралство остава само новата монета, която бе пусната в края на март тази година.

Новата монета е изсечена в 1,5 милиарда екземпляра и според Кралския монетен двор е най-сигурната в света. За разлика от старата монета, новата е дванайсетогълна, изработена от два метала с различен цвят. От едната й страна са изобразени роза, праз, трън и детелина – символите на четирите нации на Обединеното кралство, засадени в кралска корона. От лицевата страна е портретът на кралица Елизабет II.

От старите в обращение остават още около 500 милиона. Веригата магазини Poundland удължи до 31 октомври периода, през който клиентите й ще могат да плащат със старата монета.

Основните банки – Barclays, Natwest, Lloyds, Santander, също обявиха, че ще продължават да приемат старата монета и след 15 октомври. Същото ще важи и за пощенските гишета.