Начало Новини "Стандард енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна"...

"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна"

34
"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна"

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard & Poor’s) повиши перспективата за кредитния рейтинг на Гърция от „стабилна“ на „положителна“, запазвайки инвестиционния рейтинг на ниво BBB- (латински букви), съобщи АНА-МПА.

Положителната перспектива отразява очакванията на S&P, че строгият фискален режим ще продължи да намалява държавния дълг, а растежът се очаква да продължи да превишава средното за еврозоната ниво. 

Основните моменти, които рейтинговата агенция отбеляза, са, че гръцкото правителство прилага широк спектър от инфраструктурни реформи и е изправено пред дългосрочни ограничения, че растежът на икономиката вече е превишил средния за еврозоната и се очаква да продължи тази тенденция и че предишното много високо равнище на държавния дълг на Гърция като дял от БВП спада и се очаква да запази тази насока. 

„Поредното повишаване на рейтинга на гръцката икономика от „Стандард енд Пуърс“ в рамките на няколко месеца е още една индикация, че усилията на Гърция носят плодове“, коментира гръцкият министър на икономиката Костис Хадзидакис след съобщението на агенцията.

„То е също така отговор към онези, които постоянно се оплакват и се опитват да омаловажат положителните развития през последните пет години – безпрецедентното нарастване на износа, факта, че през последните няколко години Гърция постигна рекорден брой преки чуждестранни инвестиции, големия спад на безработицата със седем процентни пункта и това, че наскоро имахме пет пъти по-висок растеж от средния за еврозоната“, посочи още министърът.

Хадзидакис добави, че признаването на този значителен напредък от всички международни организации и рейтингови агенции „няма да ни направи самодоволни, напротив, то ни дава силата да продължим усилията и да дадем тласък на всички необходими реформи, които ще изведат гръцката икономика на още по-високо ниво“.