Начало Новини Станаха известни окончателните предварителни резултати от парламентарните избори в Австрия

Станаха известни окончателните предварителни резултати от парламентарните избори в Австрия

144
Станаха известни окончателните предварителни резултати от парламентарните избори в Австрия

Станаха известни „окончателните предварителни резултати“ от парламентарните избори в Австрия, които потвърдиха категоричната победа на Австрийската партия на свободата, завоювала с 28,8 процента първото място на изборите за Национален съвет за първи път от 1945 година насам. В четвъртък Министерството на вътрешните работи ще обяви официално резултатите от изборите, след като бъдат преброени всички подадени по пощата бюлетини, но вероятността за промяна на резултата е пренебрежимо малка. 

Австрийската народна партия се нарежда на второ място с 26,3 процента, а Австрийската социалдемократическа партия отбелязва рекордно слаб резултат от 21,1 процента. Според прогнозите НЕОС печели 9,2 процента, което е най-добрият ѝ резултат на национални избори, докато „Зелените“ губят около пет процента и събират 8,3 процента.

Според последните прогнози малките партии не успяват да прескочат четирипроцентната бариера.

След преброени 98,6 процента от бюлетините и допустима грешка от 0,4 процентни пункта местата в новия парламент ще са разпределени както следва: Австрийската партия на свободата ще разполага с 56 депутатски кресла, Австрийската народна партия – с 52, Австрийската социалдемократическа партия – с 41, НЕОС – с 18 и „Зелени – Зелена алтернатива“ – с 16 места.

Избирателната активност се е увеличила в сравнение с вота през 2019 година. Според прогнозите, включващи и избирателните карти, до урните са отишли 78,5 процента от имащите право на глас. През 2019 година избирателната активност беше 75,59 процента.

В първоначалното си изявление федералният президент Александър ван дер Белен описа „демократичните правила на играта“ при съставянето на правителство. Тези, които преминат границата от 50 процента от гласовете, могат да управляват самостоятелно: „Всеки, който не успее сам да преодолее 50 процента, трябва да убеди други партии“, каза Ван дер Белен.

Задачата сега е да се приближим един към друг, да намерим компромиси и трайни решения, посочи той. По думите му неговата задача ще бъде да назначи канцлера и членовете на новото федерално правителство: „Това изисква определено доверие в хората. Както повелява съвестта ми ще гарантирам, че основните стълбове на демокрацията ще бъдат спазени при съставянето на правителството“.

Политическите наблюдатели вече изказват предположения за възможните бъдещи коалиции, след като Австрийската народна партия и Австрийската социалдемократическа партия заявиха, че няма да се коалират с Австрийската партия на свободата начело с Херберт Кикъл. Кикъл вече предяви претенция за канцлерския пост, но по конституция президентът не е длъжен да го натовари със съставяне на правителство.