Начало Новини Сръбският президент очаква Сърбия отново да бъде изправена пред искане за въвеждане...

Сръбският президент очаква Сърбия отново да бъде изправена пред искане за въвеждане на санкции срещу Русия тази седмица

39
ОБЗОР
                                                                                                Какво представляват мерките на сръбското правителство за Косово и ще дадат ли резултат

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза снощи, че тази седмица ще бъде трудна, тъй като очаква пред Белград отново да бъде поставен въпросът за въвеждане на санкции срещу Русия, информира ТАНЮГ.

В сряда в Дубровник ще се проведе среща на лидерите на страните от Югоизточна Европа, плюс украинския президент Володимир Зеленски, на която ще се обсъжда подкрепата за Украйна и нейната териториална цялост.

Според Вучич Зеленски ще настоява Сърбия да въведе санкции срещу Русия.

„Видях текста на декларацията, ще се иска да въведем санкции срещу Русия. Ще имаме трудна седмица по този въпрос (…). И за нас и за тях,“ каза Вучич в предаване на сръбската телевизия Пинк.

Сърбия отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия, въведени заради инвазията в Украйна, въпреки че Белград осъди агресията на Москва. Сръбският президент е на мнение, че налагането на санкциите не отговаря на националните интереси на страната. ЕС настоява Белград да синхронизира външната си политика с европейската, тъй като Сърбия е страна кандидат за членство в евросъюза. 

Вучич припомни, че днес е на конференция в Хамбург, където очаква да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, а след това заминава за Черна гора за участие в лидерска среща в рамките на процеса Бърдо-Бриони.

Нямам проблем с речника на Запада, но когато ни задължават да въвеждаме санкции не искам да водя такава политика, каза още Вучич.

В обширното интервю за телевизия Пинк сръбският президент обърна внимание и на редица икономически теми.

Той прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще достигне 103 милиарда евро до края на 2027 година, а държавният дълг на страната не представлява проблем, тъй като представлява 46,4 процента от БВП, информира агенция ТАНЮГ.

Вучич оцени, че повишаването на кредитния рейтинг на Сърбия в края на миналата седмица е много добър сигнал към света и инвеститорите.

Сръбският президент съобщи, че до 24 ноември ще бъде пуснатата скоростната жп линия от Нови Сад до Суботица близо до границата с Унгария, и че това е важен проект за свързване между Сърбия и Унгария, както и за свързването на страната с Европа.