Начало Новини Според социологическо проучване 81% от украинците смятат, че Украйна е способна да...

Според социологическо проучване 81% от украинците смятат, че Украйна е способна да постигне успех, ако Западът продължи с адекватна помощ

69
Според социологическо проучване 81% от украинците смятат, че Украйна е способна да постигне успех, ако Западът продължи с адекватна помощ

Абсолютно мнозинство от 81% от украинците смятат, че Украйна е способна да постигне успех на бойното поле, ако Западът продължи с адекватна помощ, сочи социологическо проучване на Киевския международен институт по социология, проведено между 20 септември и 3 октомври тази година, предаде Укринформ.

„Украинците са напълно наясно с важността на западната подкрепа за способността за ефективно отблъскване на руската агресия. В същото време от самото начало на пълномащабната инвазия украинците я разглеждат като съвместна конфронтация между Украйна и Запада срещу държавата агресор Русия“, се казва в проучването.

През септември 2022 г. 80% от украинците смятат, че успехите на украинската армия са съвместно постижение на Украйна и Запада. В същото допитване 73% изразяват увереност, че Запада иска войната да приключи с приемливи за Украйна условия.

През февруари 2023 г. 81% от украинците вярват, че сътрудничеството между Украйна и Запада за отблъскване на руската агресия е ситуация, от която печелят и двете страни.

Понастоящем абсолютното мнозинство от украинците – 81% – вярва, че Украйна е способна да постигне успех на бойното поле, при условие че Западът продължи да оказва адекватна помощ. Има 14%, които смятат, че Русия е твърде силна сила (през декември 2023 г. те са били 7%, бел.ред. Укринформ). Други 6% от анкетираните не могат да вземат решение по въпроса.

Във всички области мнозинството – от 67% в Източна Украйна до 87% на Запад – смята, че Украйна е способна да надделее във войната с Русия.

Същевременно във всички области между декември 2023 г. и септември 2024 г., освен в Западна Украйна, има по-малко респонденти, които вярват във възможността за украински успех.

Най-голям спад се наблюдава в Източна Украйна, където през декември 2023 г. 79% са вярвали във възможността за успех, а сега са 67% (в същото време на изток 24% смятат, че Русия е твърде силна, бел.ред. Укринформ).

През септември 2022 г. само 15% от украинците споделят тезата, че Западът е уморен от Украйна и се стреми към мир, който би бил несправедлив за Украйна. Вместо това 73% смятат, че Западът иска войната да приключи при условия, приемливи за Киев. През 2023 г. критичните настроения започват да нарастват и през декември 2023 г. вече 30% вярват в умората на Запада от войната. До февруари 2024 г. този дял се увеличава до 44%.

Между февруари и септември 2024 г. делът на тези, които вярват, че Западът е уморен от войната в Украйна, намалява до 38%. В същото време в момента 54% от украинците вярват, че Западът се стреми към приемлив за Украйна край на войната.