Сподели
ваксина
снимка: Pixabay

Британски учени и представители на фармацевтичната компания „Astra Zeneca” заявиха, че спират клиничните изпитания на разработената ваксина AZD1222 в цял свят. Причината е появилите се при един от доброволците усложнения, съобщи сайтът „Nature”.

Представители на Оксфордския университет потвърдиха, че временно се преустановява набирането на доброволци за участие в третата фаза на клиничните изпитания на ваксината, които трябваше да се проведат в Бразилия, ЮАР и Великобритания.

Говорител на компанията заяви, че „стандартен процес на проверка“ е довел до спиране на тестването. Той отбеляза, че компанията „работи за ускоряване на прегледа на този случай, за да сведе до минимум потенциалното въздействие върху времето на процеса на тестване“. Според говорителя спирането на тестовете е „рутинно“ и е необходимо в такива случаи.

Представители на компанията не уточняват, какво се е случило с доброволеца и доколко това би повлияло на по-нататъшния ход на клиничните изпитания.

Източник на „Ню Йорк Таймс” твърди, че става въпрос за напречен (трансверзален) миелит – остро възпаление на гръбначния мозък, което понякога се проявява при вирусни инфекции.

Учените подчертават, че за момента не могат да направят категорична връзка между тези странични ефекти и действието на самата ваксина. Още повече, че клиничните изпитания са преустановени, за да се проведе независимо разследване от комисия, в чийто състав ще влязат водещи западни епидемиолози и биолози.

Коментари