Начало Водещи Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН: Израел и Иран с...

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН: Израел и Иран с взаимни обвинения

54
ООН
Снимка: БТА

Израел и Иран си отправиха взаимни обвинения по време на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаката на Техеран.

Постоянният представител на Иран при ООН Амир Сайед Иравани заяви, че страната му „ще отговори пропорциално“ на всяка военна операция на САЩ срещу нея, предаде БТА.

Иравани каза, че нападението на Техеран срещу Израел в нощта срещу 14 април, заради което бе свикано спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е било „необходимо и пропорционално“. Той поясни, че макар и Иран да не търси ескалация на конфликта и да няма намерение да се ангажира с противопоставяне срещу САЩ, в същото време потвърждава правото си на самоотбрана.

„Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално“, заяви Иравани в ООН.

В същото време постоянният представител на Израел в Организацията на обединените нации Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право по време на заседанието на Съвета за сигурност и пусна на таблета си видео, което показва как израелските сили прехващат ирански дрон над джамията „Ал Акса“ в Йерусалим, която е свещено място за мюсюлманите, информира Ройтерс.

Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш изрази тревога от ситуацията.

„Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът тази заплаха да се обезвреди и напрежението да деескалира – момент да бъде проявена максимална сдържаност“, заяви Гутериш в Ню Йорк.

Той напомни на страните членки на ООН, че е забранена като цяло употребата на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост на която и да е държава.

Съветът за сигурност на ООН е задължен да не оставя действията на Иран без отговор, заяви от своята страна на спешното заседание в Ню Йорк днес заместник постоянният представител на САЩ при ООН Робърт Ууд, предаде Ройтерс.

Великобритания ще продължи да помага за сигурността на Израел, заяви британската постоянна представителка в ООН Барбара Удуърд, предаде Ройтерс. Това се отнася и за регионалните британски партньори Йордания и Ирак, добави тя.

От Вашингтон уточняват, че Блинкън е разговарял с колегите си от Йордания (Айман ас Сафади), Саудитска Арабия (принц Файсал бин Фархан бин Абдула), Египет (Самех Шукри) и Турция (Хакан Фидан). Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че САЩ не търсят покачване на напрежението в Близкия изток, като в същото време ще продължат да подкрепят Израел в неговата отбрана, предава БТА.

Междувременно, в търсене на успокояване на ситуацията в региона престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е имал телефонен разговор с министър-председателя на Ирак Мохамед Шияс ас Судани, предаде Ройтерс.

Агенцията уточни, че двамата са обсъдили възможните начини да се предпази Близкият изток от бъдещо разширяване на настоящия конфликт и какви усилия да се положат, за да се намалят опасностите от ескалация на напрежението.

Още новини от деня – четете тук