Начало Коментар СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Алекс Алексиев: Ако има война, Северна Корея ще загуби

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: Алекс Алексиев: Ако има война, Северна Корея ще загуби

3155

Ако се стигне до война между САЩ и съюзниците им Южна Корея, Япония и Пхенян, основният проблем за западните сили не са северно-корейските ядрени оръжия и балистични ракети, а как да се предотвратят масови жертви сред цивилното население в Сеул.

Според съществуващата информация, Северна Корея може би има около 60 ядрени боеглави и доста по-малко балистични ракети, с които да ги достави до евентуалните им цели.

Още в първия ден на войната американците ще успеят да унищожат почти всичките – с комбинация от крилати ракети, бомбардировачи и други средства. Освен това, съюзниците имат на разположение една триада от анти-балистични системи (THAAD, Patriot and Ageis), така че не е много вероятно Пхенян да успее да удари цел с балистична ракета. Проблемът е от съвсем друго същество и той е сериозен. Северна Корея има около 15 000 артилерийски оръдия, които са в укрепени позиции в гранитните склонове на планините, недалече от демилитаризираната зона между двете държави.

Освен това имат около 200 ракетни установки, които имат ефективен радиус до 200 километра. От другата страна на границата е Сеул с неговите  25 милиона жители, както и 28 500 американски войници.

Не е известно колко химически и биологически оръжия има Северна Корея, но се знае, че ги имат. Не всички артилерийски оръдия могат да стигнат до Сеул, а и там има доста бункери за цивилното население. Много трудни са за унищожаване, но така или иначе има риск да има стотици хиляди жертви сред мирното население в Сеул преди оръжията да бъдат неутрализирани.

Северна Корея ще загуби войната и то много бързо след като  започне, но една такава война неизбежно ще струва много невинни жертви. Въпрос, на който Америка и Южна Корея трябва да отговорят първо. Ако не го изяснят, ще трябва да продължат да живеят с шантажа на Пхенян.