Начало Новини Специалният представител на ООН за ДР Конго заяви, че конфликтът може да...

Специалният представител на ООН за ДР Конго заяви, че конфликтът може да се разпространи в източната част на страната

44
Специалният представител на ООН за ДР Конго заяви, че конфликтът може да се разпространи в източната част на страната

Специалният представител на ООН за ДР Конго Бинту Кейта заяви, че има „съвсем реален риск“ от разпространение на конфликта в източната част на страната, предаде ДПА.

В доклад до Съвета за сигурност на ООН вчера тя посочи нарастващите териториални завоевания на бунтовниците от групировката М23 в източната конгоанска провинция Северно Киву и отбеляза, че Руанда също е увеличила подкрепата си за тях.

По време на последвалите дебати постоянният представител на САЩ в ООН съобщи, позовавайки се на достоверни сведения от неупоменат източник, че на конгоанска територия има повече от 4000 руандийски войници, които са участвали в различни нападения.

Богатата на природни ресурси източна част на Конго и по-специално провинция Северно Киву са арена на въоръжени конфликти от 30 години. Руанда отхвърля многократните обвинения за военна намеса в конфликта и вместо това обвинява Конго, че не успява да защити адекватно етническата група на тутсите в източната част на страната, отбелязва ДПА.

Насилието, основаващо се на полова принадлежност, продължава да се увеличава, като през миналата година е било съобщено за почти 123 000 случая, което е увеличение с 3 процента, заяви Кейта. Специалният представител на ООН за ДР Конго добави, че това вероятно е само „върхът на айсберга“, тъй като много от жертвите мълчат, защото изпитват срам. Значителното увеличение на сексуалното насилие срещу деца също е тревожно, каза Кейта.