Начало Здраве Специалист по медицина на съня посочи най-правилната поза за наспиване

Специалист по медицина на съня посочи най-правилната поза за наспиване

731
Сподели

Анестезиолог реаниматорът и експерт от Центъра по респираторна терапия и медицина на съня Александър Брянцев, обяснява пред АиФ Здоровья коя е най-вредната поза за спане, по-колко часа трябва да спи човек и кое хъркане е опасно.

Средната продължителност на съня е осем часа. Но всички ние се делим на късоспящи и дългоспящи, пише Zdrave.to. На първите са им достатъчни 5-6 часа, а вторите могат и по 11 да спят, обяснява експертът.

Важно е не толкова общата продължителност, а колко време отнемат дълбоките фази на съня. Ако те траят около три часа, то човек дори и да е спал пет часа ще се чувства наспан. По време на дълбокия сън мозъкът отстранява натрупаните през деня грешки на организма, което води до усещането, че сме се наспали и възстановяна всички всички органи и системи на тялото. След него информационните грешки не преминават във физически, т.е. не стават реални заболявания. Следователно, може да се твърди, че сънят лекува. Това е една от теориите, според които самите ние възстановяваме нашите функции, казва д-р Брянцев

На въпроса дали, ако някой сънува може да се наспи, специалистът отговаря, че всички виждат сънища, но не винаги ги помнят. За да запомните съня, трябва да се събудите. Ако след бърза фаза човек вижда сън и се събужда за 15-20 секунди, тогава той ще го помни.

Най-правилната поза за сън преди всичко е свързана с определена анатомична структура на хората. Когато човек лежи на дясната си страна, то с кръв е по-добре запълнена дясната половина на белия дроб, а левата диша. В същото време, лявата част на белия дроб е по-малка по обем. Освен това кривината на стомаха е насочена към лявата страна. Когато спим на дясната страна той сякаш е нагоре с краката и се създават условия за киселини. А при пълните хора шкембето им пречи да спят по корем или на гръб, обяснява специалистът.

Но не може да се каже, че спането на гръб е най-правилно. Най-добре е да се спи по начина, по който се чувстваш комфортно. Когато спим на гръб, долната ни челюст се отпуска надолу заедно с езика и той започва да запушва дихателните пътища. Докато човек е млад и има прекрасен тонус на тъкани, езикът не достига до задната част на гърлото и дишането остава свободно. Но веднага след като започнем да пълнеем се появява хъркането, а след него и спиранията на дишането. Това вече е сънна болест – една от най-опасните за живота и здравето, подчертава експертът.

Като цяло хъркането е болест на възрастта. Научното име на хъркането е апнея – нарушение на дишането по време на сън. Това на практика очаква всички. Статистика: на 40 години апнеята засяга около 30% от мъжете и 10% от жените, 60 – вече 50% от мъжете и 30% от жените, а на 65 – 90% от мъжете и 50% жени. Опасни са тежките форми на болестта, когато от девет часа сън човек не диша четири и половина. В този случай той увеличава опасно рискът от инфаркт и инсулт – те се случват 5-7 пъти по-често, предупреждава в заключение специалистът по медицина на съня.

Коментари