Фибри
Храни с фибри

Ако ви предложат суперхрана, която ще ви накара да живеете по-дълго, бихте ли се заинтересували?

Тя намалява шансовете за парализиращи инфаркти и инсулти, както и за доживотни заболявания като диабет тип-2.

Помага също и за поддържане на теглото, кръвното налягане и нивата на холестерола.

Трябва да се спомене също и че е евтина и широко достъпна в супермаркета.

Какво е това?

Фибри – това е най-големият афродизиак в света, но основно проучване, изследващо колко фибри трябва да се ядат, откри, че те носят огромни ползи за здравето.

„Новите доказателства за това са поразителни и това променя играта, в която хората трябва да започнат да правят нещо по въпроса“, казва един от изследователите, професор Джон Къмингс.

Фибрите са добре известни с влиянието си върху лечението от запек, но ползите им за здравето са много по-широки от това.

От колко фибри имаме нужда?

Изследователите от Университета в Отаго, Нова Зеландия и Университета в Дънди казват, че хората трябва да ядат минимум 25 грама фибри на ден.

Но те наричат това „адекватно“ количество за подобряване на здравето и заявяват, че има по-голяма полза от приемане на 30 гр.

Това ли е всичко?

Е, един банан сам по себе си тежи около 120 грама, но това не е изцяло от фибри. Като извадим всичко останало, като естествени захари и вода ще останат само около 3 грама фибри.

Повечето хора по света ядат по-малко от 20 грама фибри на ден.

Във Великобритания по-малко от един на всеки 10 възрастни яде 30 грама фибри дневно.

Средно жените консумират около 17 грама, а мъжете – 21 грама на ден.

Кои други храни съдържат повече фибри?

Можете да ги намерите в плодове и зеленчуци, някои зърнени закуски, хляб и тестени изделия с пълнозърнесто брашно, както и във варива като боб, леща и нахут, а също и в ядки и семена.

Проф. Къмингс е съгласен: „Това е голяма промяна за хората“, казва той. „Това е предизвикателство“.

Има ли бързи и лесни съвети?

Националната здравна служба на Обединеното кралство е публикувала страница, пълна с тях.

Те включват:

„Когато готвите картофи ги оставете с кората; заменете белия хляб, макаронените изделия и ориза с пълнозърнести версии; избирайте зърнени закуски с високо съдържание на фибри, като овесени ядки или овесена каша; включете малко нахут, боб или леща в кърито или върху салатата; консумирайте ядки или пресни плодове в леки закуски или десерт; консумирайте поне пет порции плодове или зеленчуци всеки ден.

Каква ще бъде ползата?

След анализиране на 185 проучвания и 58 клинични изследвания, резултатите са отчетени и са публикувани в медицинското списание Лансет.

Предполага се, че ако 1 000 души преминат на диета от ниско съдържание на фибри (по-малко от 15 грама) към високо съдържание на фибри (25-29 грама), то това ще предотврати 13 смъртни случая и 6 случая на сърдечно заболяване.

Тези проучвания обикновено се провеждат в рамките на едно-две десетилетия.

Какво правят фибрите в тялото?

В миналото се смяташе, че фибрите изобщо не правят много – че човешкото тяло не може да ги усвои и те просто преминават през него.

Но фибрите ни карат да се чувстваме сити и влияят върху начина, по който мазнините се абсорбират в тънките черва – и нещата в дебелото черво наистина стават интересни, когато бактериите в червата се снабдят със своята вечеря.

Дебелото черво е дом на милиарди бактерии – и фибрите са тяхната храна.

Там долу е малко като пивоварна – разбира се, не бихте искали и грам от мястото, където бактериите ферментират фибрите, за да освободят цял товар химикали.

Това включва късоверижни мастни киселини, които се абсорбират и имат ефект върху цялото тяло.

„Ние разполагаме с този орган, създаден, за да преработи фибрите, които много хора просто не използват много,“ казва проф. Къмингс.

Защо това е актуално сега?

Фактът, че фибрите и пълнозърнестите храни, плодове и зеленчуци са здравословни, не бива да ни изненадва.

Но съществува загриженост, че хората обръщат гръб на фибрите заради популярността на диети с ниско съдържание на въглехидрати.

Проф. Нита Форухи от Университета в Кеймбридж казва: „Трябва да обърнем сериозно внимание на това проучване“.

Нейните констатации показват, че макар и все по-популярни сред обществото като цяло, всички диетични режими, които препоръчват много нисковъглехидратни диети, трябва да обмислят алтернативни пътища за включване на фибри и пълнозърнести продукти.

„Това изследване потвърждава, че приемането на фибри и пълнозърнести храни е от съществено значение за дългосрочното здраве.“

Проучването е направено, за да помогне на Световната здравна организация в предоставянето на официални насоки за това колко фибри трябва да консумират хората, за да подобрят здравето си и какви са очакванията за следващата година.