Начало България Соченият за контрабандист Никола Николов – Паскал е задържан в Сърбия

Соченият за контрабандист Никола Николов – Паскал е задържан в Сърбия

49
арест турция
Снимката е илюстративна.

Считаният за контрабандист Никола Николов – Паскал е задържан в Сърбия потвърдиха от МВР. Мъжът е свързан със скандала с ареста и обвиненията на бившия шеф на Агенция „Митници” Петя Банкова и бившият главен секретар Живко Коцев. Той е обвинен като член на престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Така нареченият Паскал е роден в Димитровград. За него се знае, че от години живее в съседна Гърция. В подземните среди се нарича „кралят на цигарите“. Твърди се, че управлява най-големия канал за контрабанда на тютюневи изделия. Има данни, че количествата цигари, които са преминали през този канал през последните 3 години, са се увеличили няколко пъти.

Още през 80-те години на миналия век той започва работа като митничар в Свиленград, но работното му място било граничен пункт „Капитан Андреево“. Има твърдения, че тогава става сътрудник на „Държавна сигурност“ и усвоява тънкостите на контролираната от държавата контрабанда. През 1995 година напуска митниците и тогава започва развитието му в контрабандния бизнес, първо като съдружник на Иван Тодоров – Доктора, пише БНТ.

Казват, че Никола Николов усвоява и други умения от старите служби – как да не привлича внимание. Това го отличава от Иван Тодоров – Доктора, с когото се разделя в бизнеса през 2001 година. Той предпочита да действа по-скромно, но сигурно.

За да не привлича внимание, през последните повече от 15 години Никола Николов – Паскал живее близо до Кавала в Гърция. Дори се твърди, че дълъг период от време е живял в ТИР, преустроен в каравана, край Бяло море. През 2021 година обаче се завръща у нас и дори регистрира единствена си фирма в България „Н-6“ ЕООД, с впечатляващ за родната практика капитал от 100 000 лева. За офис на дружеството си наема цял етаж от голям столичен хотел близо до Борисовата градина. В началото на тази година обаче неочаквано затваря офиса и отново напуска страната.

Паскал е определен като голям контрабандист, за когото няма информация, че досега е бил арестуван, обвинен или съден.

В ефира на NOVA журналистът от „24 часа“ Кирил Борисов коментира случая.

„Разследването влиза в политическа употреба и 6 месеца по-късно това продължава. Нямаме информация дали е хванат или се е предал сам. Реч е за Сърбия, където знаем, че не се предават обвиняеми лица толкова лесно. Не можем да кажем кога или дали ще бъде екстрадиран. Бяха данни, че се лекува в чужбината“, каза той.

Според него нашите служби знаеха къде се намира Паскал.

Интересно е, че Никола Николов – Паскал е поредният човек от престъпния свят, свързан с българските спецслужби или полицията. Тук може да си спомним случая с поршето, което е довело до смъртта на френски гражданин на околовръстния път в София, което е било наблюдавано от полицейска кола, която обаче се оттеглила след катастрофата. Полицаите били свидетели на инцидента, но вместо да помогнат, да се свържат с дежурната група и т.н., те се връщат по локалното платно. Или случаят с полицайката Симона Радева, която укрива и помага на Георги Семерджиев – убиецът на две момичета при тежката катастрофа на бул. „Черни връх“. Последващо става ясно, че 40 полицаи са действали в негова полза.

Още новини от деня – четете тук