Начало Водещи Соченият за контрабандист Никола Николов – Паскал е задържан в Сърбия

Соченият за контрабандист Никола Николов – Паскал е задържан в Сърбия

79
арест турция
Снимката е илюстративна.

Соченият за контрабандист Никола Николов – Паскал е задържан в Сърбия потвърдиха от МВР. Мъжът е свързан със скандала с ареста и обвиненията на бившия шеф на Агенция „Митници” Петя Банкова и бившият главен секретар Живко Коцев. Той е обвинен като член на престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Така нареченият Паскал е роден в Димитровград. За него се знае, че от години живее в съседна Гърция. В ъндърграунд средите е наричан „кралят на цигарите“. Твърди се, че държи най-големия канал за трафик на тютюневи изделия. Има данни, че количествата цигари, преминали през този канал в последните 3 години, се увеличили няколко пъти.

Още през 80-те години на миналия век той започнал работа като митничар в Свиленград, но работното му място било граничния пункт „Капитан Андреево“. Има твърдения, че тогава е станал сътрудник на „Държавна сигурност“ и е усвоил тънкостите на контролираната от държавата контрабанда. През 1995 г. напуснал митниците и тогава започнало развитието му в контрабандния бизнес, първо като съдружник на Иван Тодоров – Доктора, пише БНТ.

Казват, че Никола Николов е усвоил от старите служби и друго – как да не привлича внимание. Това го отличавало от Иван Тодоров – Доктора, с когото се били разделили в бизнеса още през 2001 г. Предпочитал да играе по-скромно, но сигурно.

За да не привлича внимание, през последните повече от 15 години Никола Николов – Паскал живее близо до Кавала в Гърция. Дори се твърди, че дълго време е живял в ТИР, превърнат в каравана, край брега на Бяло море. През 2021 година обаче се връща у нас и дори регистрира единствена си фирма в България „Н-6“ ЕООД, но с впечатляващ за родната практика капитал от 100 хиляди лева. За офис на дружеството наел цял етаж от голям столичен хотел до Борисовата градина. В началото на тази година обаче неочаквано затворил офиса и отново напуснал страната.

Паскал е сочен за крупен контрабандист, за когото няма информация досега да е бил арестуван, обвиняван или съден.

В ефира на NOVA журналистът от „24 часа“ Кирил Борисов коментира случая.

„Разследването влезе в политическа употреба и 6 месеца по-късно това продължава. Нямаме информация дали е заловен или се е предал сам. Става въпрос за Сърбия, където знаем, че не се предават обвиняеми лица толкова лесно. Не можем да кажем кога или дали ще бъде екстрадиран. Имаше данни, че се лекува в чужбина“, каза той.

Според него родните ни служби са знаели къде се е намирал Паскал.

Интересно е, че Никола Николов – Паскал е пореден човек от престъпния свят свързан с българските спецслужби или полиция. Тук може да припомним случая с поршето, предизвикало смъртта на френски гражданин на околовръстния път в София, което е било плътно следвано от полицейски автомобил, който обаче се е оттеглил след катастрофата. Полицаите стават свидетели на катастрофата, но вместо да окажат помощ, да се обадят на дежурната група и т.н., те тръгват назад по локалното платно. Или случаят с полицайката Симона Радева, която укрива и помага на Георги Семерджиев – убиецът на две момичета при жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“. А в последствие се оказва, че 40 полицаи са действали в негова полза.

Още новини от деня – четете тук