Начало Водещи Социалистите няма да подкрепят първия и втория мандат, търсят топли отношения с...

Социалистите няма да подкрепят първия и втория мандат, търсят топли отношения с президента

34
Борислав Гуцанов
Снимка: БНТ

Тази студена война, която беше между нас и президентската институция – аз не считам, че тя донесе някакви позитиви, на който и да е в страната, а камо ли на БСП – тя трябва да бъде размразена.

Това коментира председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов в интервю за БНТ.

Според него оттук нататък е важно БСП да започне своето обединение и то обединение вътре.

Гуцанов допълни, че това обединение трябва да се отнася и „за хора, които сме ги обидили по някакъв начин и освен това обединение отвън БСП, с леви формации, които се създадоха.“

Срокът, който спомена Борислав Гуцанов, беше съборът на социалистите на Бузлуджа, който тази година ще се състои на 27 юли.

Гуцанов обясни, че изключването на Калоян Методиев от парламентарната група на „БСП за България“ е вследствие на решението на Националния съвет на партията.

Според Гуцанов не е ясно защо Корнелия Нинова, след като подаде оставка като лидер на БСП, говори за „дворцов преврат“.

Съдейки по нейните приказки, излиза, че е имало нещо скрито, което не е било доизказано съвсем, иначе не виждам какъв преврат може да има, когато някой си е дал оставката“, каза още той.

БСП няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат, отново потвърди Гуцанов.

Той припомни, че президентът решава на кого да даде третия мандат, ако се стигне дотам.

ИТН са на крачка от коалиционни, партньорски отношения с ГЕРБ и ДПС, смята депутатът. Той обаче не изключва правителство с някой от първите два мандата.

Няма начин да подкрепим и първия, и втория мандат, това е пределно ясно, това е решение на Националния съвет. По работата на Народното събрание трябва да има диалог между политическите партии. Надявам се, че няма да се отиде на нови избори и ще се намери решение“, заяви Гуцанов.

По думите му БСП продължава да бъде фактор в политиката.

„Има такъв народ“ са на една от крачка от добрите отношения, от партньорски, коалиционни отношения. Не изключвам възможността ИТН да подходят по друг път в тези двата мандата“, допълни Борислав Гуцанов.

Още новини от деня – четете тук