Начало Водещи София област с най-много болни. Здравните власти предлагат онлайн обучение

София област с най-много болни. Здравните власти предлагат онлайн обучение

79
настинка, грипна епидемия
Снимката е илюстративна

София област има най-високата заболеваемост в страната от грип и настинка, като се отчитат 467 случая на 10 000 души, според Центъра по заразни и паразитни болести. Това разкрива директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в София област, д-р Розалина Чобанова, пред БТА.

Д-р Чобанова отбелязва, че заболеваемостта е най-висока сред групата от новородени до 4-годишна възраст и в следствие във възрастовата група от 5 до 15 години. Възрастовата група под 65 години е най-малко засегната от грипа и настинката.

В момента около 13% от учениците и под 4% от учителите от училищата в областта липсват поради заболяване.

Директорът на РЗИ разкрива, че много от учениците, особено от гимназиалните училища, обучават в столицата, но техните лични лекари са в района на София област.

Както допълва д-р Чобанова, болничните легла не са проблем, като управителите на болниците са готови да преструктурират леглата от терапевтични на детски, ако се наложи.

Също така, на вторник ще се проведе среща на областния щаб, на която ще участват кметовете на общините, за да се вземат решения относно учебния процес – дали ще се премине към дистанционно обучение.

РЗИ София ще предложи дистанционно обучение за учениците с цел да се предпазят децата от заболявания в училищна среда.

В момента в 12 области в страната се прилагат противоепидемични мерки. Тези области са: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София – област, Смолян, Шумен и Ямбол, според Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

По решение на Министерството на здравеопазването, днес беше спрян присъственият учебен процес и извънкласните занимания и организирани дейности за учениците в област Пловдив, както и в две училища в област Габрово – НУ „Васил Левски“ в община Габрово и СУ „Максим Райкович“ в община Дряново. В двете области е обявена грипна епидемия до 5 февруари.

Вижте и другите новини на този адрес

предишна статияЗапочна процесът срещу родителите на тийнейджъра, убил девет съученици и охранител в Белград
следваща статияВойната, която Пеевски поведе срещу Радев: Депутатът с нови искания до ДАНС и прокуратурата (ОБНОВЕНА)