Начало Пари Собственикът на Alibaba: Забравете Made in China, ситуацията е Made in Internet

Собственикът на Alibaba: Забравете Made in China, ситуацията е Made in Internet

1246

Изкуственият интелект ще промени пазара на труда. Това посочи основателят на китайския гигант Alibaba Джак Ма по време на Bloomberg Global Business Forum, проведен в Ню Йорк, предава CNN, цитирана от Profit.

“През последните 200 години, производството създаваше работа. Но днес, поради изкуствения интелект, поради роботите, производството вече не е основен генератор за създаване на работни места“, казва Ма.

Според него, секторът на услугите ще се превърне в индустрията, която ще създава най-много работни места в близко бъдеще. CNN не пропуска да отбележи, че мнението на Ма е в пълен противовес с политиката на Доналд Тръмп „Америка на първо място“, която зове за създаване на нови работни места, чрез инвестиции именно в производството.

„Когато говорим за производството, не трябва да говорим за „Made in China“ (произведено в Китай), „Made in America“ (произведено в Америка). Ситуацията ще стане „Made in Internet“ (произведено в интернет), отбелязва китайският милиардер.
Големият проблем пред обществото обаче е липсата на адекватна образователна система, която да подготвя следващото поколение за масовото настъпване на автоматизацията.

„Начинът по който преподаваме ще доведе до това, че нашите деца ще загубят работата си през следващите 30 години“, казва Ма. По думите му, при задачи изискващи изчисления, машините винаги ще се представят по-добре от човека.
Ключът към това, работниците да останата релевантни в бъдещето е да се акцентира на въображението, смята Джак Ма. „Трябва да обучаваме децата си да бъдат много, много иновативни, много креативни“, казва шефът на Alibaba. “По този начин ще можем да създадем работа за децата си“, добавя той.
Когато говори за изкуствен интелект, Ма е реалист, но с доста оптимистични нагласи. „Новите технологии ще унищожат доста работни позиции. Но и ще създадат много работа. Въпросът е кога ще сме готови и квалифицирани за тези нови професии“, обяснява Ма.
По думите му, компютрите никога няма да притежават качества като мъдрост или да изпитват любов, което реално ще бъде предимството на хората.
Джак Ма определено има различна гледна точка от друга звезда в технологичния бранш Илон Мъск. Мъск изразява позиции от рода на това, че изкуственият интелект ще докара трета световна война, че е опасен за хората и прочее. На фона на тези изказвания, милиардерът инвестира в компания, която разработва технология за свързване на човешкия мозък с машина.