Начало Новини Служебният министър Росен Карадимов каза, че ще работи за изработване на нова...

Служебният министър Росен Карадимов каза, че ще работи за изработване на нова стратегия за Българската банка за развитие

49
Служебният министър Росен Карадимов каза, че ще работи за изработване на нова стратегия за Българската банка за развитие

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви, че има амбиция да подготви в следващите два месеца новата стратегия за Българската банка за развитие (ББР). В предаването „Неделя 150“ по БНР той обясни, че е говорил за това със служебния премиер.

Карадимов каза, че стратегията на ББР е изтекла в края на 2023 година. Изготвянето на новата трябва да стане през Министерския съвет и през работна група, в която да участват заместник-министри от всички министерства.

Изработването на тази стратегия ще даде възможност на този кабинет, без да надхвърли своите конституционни правомощия и хоризонти, да заложи приоритети в политиката. „Защото, когато кажете, че банката ще трябва да обслужи военно-промишления комплекс като стратегически за страната, знаете ли какво казвате – вие отпушвате огромен сектор от българската икономика“, даде пример той и отбеляза, че търговските банки не позволяват да работи с комплекса заради свои вътрешни правила.

Карадимов каза, че е бил поканен от служебния премиер Димитър Главчев в качеството си на председател на надзорния съвет на ББР, която е една от основните структури в Министерството на иновациите и растежа. По думите му през последната година и половина ББР е станала една от най-прозрачните институции в България. Служебният министър отбеляза, че е успял да формира консултативен съвет към банката, като изтъкна, че освен подпомагането на малки и средни предприятия, ББР подпомага публични политики и намаляване на регионалните диспропорции.

Моето разбиране е, че министърът трябва да организира машината да работи, той трябва да създава среда, не може да бъде рекламно лице или търговски пътник от тази гледна точка, коментира Карадимов на въпрос как ще управлява министерството. И обяви, че е отменил международни ангажименти, освен неотложните. Отменям и всички протоколни изяви в страната, каза той и добави, че ще делегира тези задължения на заместник-министрите си.