Начало Водещи Словашкият премиер Роберт Фицо вече е извън опасност, но засега остава в...

Словашкият премиер Роберт Фицо вече е извън опасност, но засега остава в Банска Бистрица

44
Словашкият вицепремиер Роберт Калиняк
Словашкият вицепремиер Роберт Калиняк. Снимка: АП/БТА

Животът на словашкият министър-председател Роберт Фицо вече е извън опасност, но състоянието на премиера остава тежко, съобщи днес вицепремиерът Роберт Калиняк четири дни след опита за убийство, потресъл Европа, предаде Ройтерс.

„Всички сме малко по-спокойни“, заяви Калиняк на пресконференция пред болницата в град Банска Бистрица, Централна Словакия, където оказват лекарска помощ на Фицо.

В сряда 59-годишният Фицо бе прострелян при нападение, което породи тревога от силна политическа поляризация в Словакия.

Калиняк заяви пред журналистите, че състоянието на словашкия премиер все още е твърде тежко, за да се обмисля преместването му в болница в столицата Братислава. Най-страшните опасения за здравето му обаче са вече зад гърба ни, добави той.

„Премиерът вече е извън опасност, но състоянието му остава тежко и изисква интензивни грижи“, каза Калиняк.

Атаката срещу Фицо е първото голямо покушение срещу европейски политически лидер от повече от 20 години. Политически анализатори и законодатели твърдят, че покушението е свидетелство за все по-нестабилната и поляризирана политическа обстановка както в Словакия, така и в цяла Европа.

Вчера Специализираният наказателен съд на Словакия постави, че заподозреният за нападението, идентифициран от прокуратурата като Юрай Ц., ще остане в ареста, след като му бе повдигнато обвинение за опит за убийство. Според местни медии заподозреният е 71-годишен бивш охранител в търговски център, който имал законно притежавано огнестрелно оръжие, отбелязва Ройтерс.

Още международни новини – четете тук