Начало България Сливенският митрополит Арсений ще освети новата църква „Покров на Пресвета Богородица“ в...

Сливенският митрополит Арсений ще освети новата църква „Покров на Пресвета Богородица“ в ямболското село Завой на храмовия ѝ празник

29
Сливенският митрополит Арсений ще освети новата църква „Покров на Пресвета Богородица“ в ямболското село Завой на храмовия ѝ празник

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений ще отслужи архиерейска света литургия и ще извърши велико освещаване на новоизградената църква „Покров на Пресвета Богородица“ в ямболското село Завой навръх храмовия ѝ празник – 1 октомври, съобщиха от църковното настоятелство.

Както разказа БТА, храмът в селото е граден в продължение на 20 години, предимно с доброволен труд и дарения. Първият камък е положен през 2002 г. от покойния вече Сливенски митрополит Йоаникий, който избира и името на храма. Черквата е завършена през 2022 г. Стенописите са дело на Живка Вълкова, а архитектурният проект – на Олег Николов. 

Завой е едно от най-старите села в региона, но тук никога не е имало православен храм. Това беше мечта за хората от селото. Започнахме без нито една стотинка, хората вадеха тухли от една изгоряла постройка и ги носеха с каруците, спомня си Мария Славова. Тя е кмет на селото преди 20 години и по нейна инициатива започва градежът.

Липса на средства обаче спира строителството няколко пъти. Възобновено е през 2019 г. от едно завърнало се на село младо семейство – Елена и Димитър Димитрови, които подемат дарителска кампания за храма. Идва и неочаквана помощ отдалече – близо 70 хил. лева дарява Константин Нинов, българин, живеещ в Германия, чиито родови корени не се свързани със селото, разказва Елена.

Подкрепа получават и от Сливенския владика Арсений. С неговата архипастирска помощ са монтирани още три камбани към първоначално поставената една, в олтара има ново Христово разпятие, завършено е изграждането на перголата пред притвора на храма, допълва Димитър Димитров, който е и кмет на село Завой от близо година.