Начало Водещи След години бездействие държавата реши да купува срутената къща на Талев в...

След години бездействие държавата реши да купува срутената къща на Талев в Прилеп

34
Къщата на Димитър Талев в Прилеп
Снимка: Facebook/Виктор Стоянов

След дълги години бездействие и след като част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп се срути, държавата реши да предприеме действия по откупуването ѝ.

Премиерът Димитър Главчев е възложил на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на писателя.

Решението е взето на оперативно заседание на кабинета вчера, след като стана ясно, че част от покрива на къщата на българския писател се е сринала.

В продължение на години наследниците му настояват държавата да предприеме мерки за съхраняване на сградата, но без резултат.

В съобщение от правителствената пресслужба се хвърля вина на предходното редовно правителство на Николай Денков, като се посочва, че решение за придобиване на имота е взето още през лятото на 2023 година, но не са предприети действия.

„Има взето решение за придобиване на имота от страна на българската държавата още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия. Това е и причината темата формално отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт. Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието ѝ е в изключително лошо състояние“, посочват от Министерския съвет.

Проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност

да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея е 100 000 евро.

Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дяла си на българската държава.

„Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей“, посочва премиерът Димитър Главчев.

Още новини от деня – четете тук