Кихане

Опитвали ли сте се някога да потиснете кихането си? Сигурно да и със сигурност това не ви се е удало. Става дума за рефлекс на организма да изхвърля токсините.

При този рефлекс обаче много от нас инстинктивно покриват устата си с ръце, така че да не изхвърляме микробите, съдържащи се в слюнката в околната среда.

Всъщност, както са ни учили от малки деца, това е въпрос и на добро възпитание.

Въпреки това, според д-р Винсънт Хил, този навик трябва да се промени.

Когато имаме порив да кихнем, би трябвало и устата, и носа да ги покрием с кърпичка, за предпочитане за еднократна употреба, която можем веднага да изхвърлим.

Ако кихнете в ръка, например в обществения транспорт, на работното място и т.н., лесно можете да пренесете вирусите и бактериите на други хора около вас, защото посредством ръцете си ги прехвърляте на други повърхности.

За щастие, решението е просто. Дори и да нямате салфетка под ръка, използвайте това, което имате. Например, най-добрият вариант е да кихнете в ръкава си.

Разбира се, не забравяйте да измиете ръцете си. Добра идея е също да измиете мястото около устата си със сапун, особено ако планирате да целунете детето си, партньора или някой друг.

предишна статияРуски диетолог дава съвети как се приготвят шишчета
следваща статияНа Разпети петък ще ни радва слънце