Начало Свят Слаба избирателна активност в Анкара и Истанбул

Слаба избирателна активност в Анкара и Истанбул

79
Анкара, квартал Пурсаклар, избори за Народно събрание/ Снимка: БТА
Анкара, квартал Пурсаклар, избори за Народно събрание/ Снимка: БТА

Избирателната активност в Анкара на днешните избори за български парламент е сравнително слаба. Бглгарите в столицата на Турция гласуват в три избирателни секции – в посолството на Република България, както и в кварталите Пурсаклар и Синджан. В посолството може да се гласува и за Европейски парламент.

В посолството се гласува с хартиени бюлетини. До 12:00 ч. 53 български граждани са гласували за Народно събрание и 43 за ЕП, съобщават членовете на СИК пред БТА.

Много от избирателите попълват декларации за гласуване на място.

В секцията в Пурсаклар може да се гласува както с хартиени бюлетини, така и с машини, докато в Синджан – само с хартиени бюлетини.

Пред избирателната секция в началното училище „Аййълдъз“ няма голямо струпване на хора. В съседното училище обаче, където се провеждат кандидат студентски изпити, има много повече хора, усеща кореспондентът на БТА.

Служителите на СИК в секцията в Пурсаклар посочват, че до 13:20 ч. са гласували общо 175 души.

Избирателите предпочитат машинното гласуване, включително по-възрастните хора.

В Авждълар в Истанбул гласуването за български парламент протича спокойно при слаба избирателна активност.

„За пръв път от доста време виждам толкова малко хора да идват да гласуват в Авджълар, както днес. Предишни години имаше опашки, чакане с часове, а сега няма и помен“, споделя експерт по международни отношения в общината Авджълар, Хюлия Алтън за БТА. Тя смята, че умората и честите избори са основните причини за това.

В Авджълар, където живеят много български изселници, са разкрити две избирателни секции и до обяд гласуват над 500 души.

Пред секциите няма голям наплив, всеки може да влезе и да гласува, избирайки между хартиен и машинен бюлетин. Хората, които не са подали предварителни заявления, могат да ги попълнят на място. Служители раздават чай, вода, кафе и сандвичи на избирателите.

65-годишен мъж, който гласува машинно, казва, че това е по-удобно, особено за онези, които са забравили българския език.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци Балгьоч в Бурса, Емин Балкан, споделя, че кандидатските изпити също влияят на избирателната активност.

В избирателната секция в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул също няма голям наплив за гласуване.

За Европейския парламент може да се гласува само в дипломатическите представителства в Турция.

Секцията в сградата на българското генерално консулство в Истанбул е една от общо четирите, където се гласува за членове на Народното събрание и Европейски парламент. Предвидено е, че основно дипломатическите представители и българските туристи ще гласуват за ЕП, тъй като мнозинството български изселници не могат да гласуват за европарламент.

Повече новини от деня – тук