Начало България Ситуацията с пожара на границата се влошава. Обхваща 600 декара българска територия

Ситуацията с пожара на границата се влошава. Обхваща 600 декара българска територия

74
пожари Александруполис
Снимка: БТА

През настоящата нощ ситуацията с пожара в района на границата с Гърция се влоши отново поради силния вятър. Пламъците отново преминаха на българска земя.

Според Пламен Поюков, ръководител на ДГС-Катунци, текущата ситуация се описва като сложна, тъй като през нощта вятърът от гръцката страна е разнасял пожара на още две места. Директорът сподели, че гръцките колеги не предоставят на българите възможност да бъдат по-спокойни, поради диференцираните подходи в борбата с огъня.

Въпреки изпращането на наземни екипи от Гърция, те временно спряха действията си след гръмотевичен удар. По причини на труднодостъпния терен и неконтролируемия пламък, според Поюков ще отнеме време да бъде потушен пожарът.

Хората, живеещи в близост до границата, не са в опасност, потвърди той. Пламъкът, който вече е преминал в българска земя, се очаква да бъде овладян в рамките на два дни. Въпреки това, проблемът продължава в Гърция и може да се върне навсякъде по българо-гръцката граница в бъдеще.

Въпреки усилията на екипите от двете страни, пожарите траят вече над 10 дни. Поради риска от мини в района, потушаването се извършва само от въздуха с помощта на френски самолети. Те се очаква да продължат усилията и през следващите два дни.

Още новини от деня – четете тук