Начало Свят Силяновска очаква отблокиране на преговорите за членство в ЕС

Силяновска очаква отблокиране на преговорите за членство в ЕС

54
Радев подаде ръка на Силяновска, а тя го прегърна Снимка: БТА
Радев подаде ръка на Силяновска, а тя го прегърна
Снимка: БТА

Предстои отблокиране на преговорния процес за членство в Европейския съюз, съобщи македонският президент Гордана Силяновска – Давкова, след като стана ясно, че Брюксел раздели страната от Албания в пътя на евроинтеграцията.

От трибуната на Общото събрание на ООН, Силяновска подчерта, че необходимо е да бъдат спазвани принципите и ценностите, залегнали в основните документи на ЕС, без прилагане на двойни стандарти.

Президентът изтъкна, че разширяването на ЕС трябва да се осъществява в съответствие с критериите от Копенхаген и да бъде освободено от вето, което се свързва с опитите за ревизия на историята и незачитане на националната и културна идентичност.

РСМ се прости с членството си в ЕС, Брюксел покани само Албания

Силяновска подчерта, че интеграцията в ЕС е ключова за демократичното развитие, като спомена, че Северна Македония очаква началото на преговори с ЕС от 2005 г. Изразяваща се от името на македонците и балканците, президентката заяви, че Европейският съюз не е само политическа система, но и политическа философия, която е важна за тях.

В заключение, Силяновска призова за преодоляване на ветото и за справедливо разширяване на ЕС, като подчерта необходимостта от спазване на международното и националното право в процеса.

Още новини от деня – четете тук