Начало Свят Серия от безредици и прояви на насилие по улиците на британски градове...

Серия от безредици и прояви на насилие по улиците на британски градове след убийството на три деца

54
Серия от безредици и прояви на насилие по улиците на британски градове след убийството на три деца
Снимка: БТА

Британското правителство обещава, че бандитите, които се опитват да нарушат спокойствието по улиците, ще се сблъскат с последиците от своите действия. Това стана ясно в средата на предупрежденията за възможни нови случаи на насилие, съобщи ДПА.

Протестиращи с антиимигрантски настроения и контрапротестиращи се сблъскаха в градовете на Англия и Северна Ирландия, като имаше ранени полицаи и арести. Насилието на улиците започна със смъртите на три момичета при ножов атак в Саутпорт и се разрасти в различни градове.

Министърката на вътрешните работи Ивет Купър заяви, че виновните за безредиците ще поемат отговорност и че насилието няма място на британските улици. Премиерът Киър Стармър подчерта подкрепата си към полицията в борбата срещу екстремистите, които се опитват да разделят обществото.

Парламентарни фигури от различните политически партии осъдиха крайната десница след последните нарушения в Лондон, Манчестър, Саутпорт и Хартълпул. Налице са множество арести в цялата страна, като полицията обещава още задържания след преглед на видеонаблюдението и социалните мрежи.

На всички равнища на правителството вече се работи за бързо издаване на присъди по случаите. Британските съдилища може да работят 24/7, както при безредиците през 2011 г., за да осигурят бърза и справедлива правосъдна реакция.

Протести и насилие се разразиха в големите градове като Ливърпул, Манчестър, Бристол, Белфаст и други, като полицаи бяха атакувани и магазини бяха плячкани и подпалвани. Полицията предупреждава за още нарушения в близките дни и разполага с допълнителни сили за поддържане на реда.