Начало Водещи Седмица преди евровота: Умерените националисти може да са част от правителството на...

Седмица преди евровота: Умерените националисти може да са част от правителството на Белгия

34
Белгия

Умерените националисти от партията Нов фламандски алианс (НФА) вероятно ще бъдат част от следващото федерално правителство в Белгия, сочат оценките на анализатори, цитирани от местни медии.

Според най-новите проучвания на общественото мнение НФА остава втора политическа сила с 20,6 на сто подкрепа в северната област Фландрия, където първото място се предвижда да заемат крайнодесните от „Вламс Беланг“ (26,8 на сто).

Третото място във Фландрия се очертава за „Напред“ (14,3 на сто), следвани от „Християндемократи и фламандци“ (12,2 на сто), Работническата партия (8,9 на сто), „Открити либерални демократи и фламандци“ (8,2 на сто) и „Зелените“ (6,6 на сто).

Във Валония първото място делят Социалистическата партия и Реформаторско движение с по 22,6 на сто, следвани от „Обвързани“ с 18,1 на сто, Работническата партия (14,5 на сто) и „Еколо“ (8,8 на сто), пише БТА.

В Брюксел Реформаторското движение води с 23,3 на сто, втора е Работническата партия с 19,8 на сто, следват Социалистическата партия (15,2 на сто), „Еколо“ (12,5 на сто), „ДеФИ“ (7,2 на сто), „Обвързаните“ ( 7,7 на сто).

Проучването е осъществено от 14 до 20 май и дава повод за коментари, според които „Вламс Беланг“ ще останат отново изолирани от бъдещото федерално управление, като заедно с крайната левица в лицето на Работническата партия ще създадат допълнителна трудност за съставяне на правителство, тъй като сборът от гласовете на двете партии ще бъде „неизползваем“.

Според оценките повторение на действащата широка коалиция е невъзможно заради недостига на четири мандата за мнозинство. Като изход се посочва възможността „Обвързаните“ да участват в управлението и така да се осигури мнозинство от 84 гласа при необходими 76, с коалиция от осем партии. Недостатъкът в този случай е, че новата коалиция би разчитала основно на гласове от партии, които губят подкрепа спрямо предишните избори.

Отчита се, че за „обичайна“ трипартийна коалиция между социалистите, либералите и християндемократите засега не достига един мандат, но това може да се промени до изборния ден. Ако към посочените три партийни групи се добави НФА, ще може да бъде създадено мнозинство от 95 гласа.

В обобщение цитираните оценки изключват опасността бъдещите преговори за съставяне на правителство да подобрят световния рекорд на Белгия от миналото десетилетие, когато споразумение бе постигнато едва след 541 дни. Предвиждат се две основни възможности – в новото правителство за първи път да бъдат включени представители на НФА, или вместо тях коалицията да бъде съставена от управляващото днес мнозинство, подкрепено от „Обвързаните“ (център-дясно).

Още международни новини – четете тук