снимка: https://welovelithuania.com

Художници в Литва поканиха жителите на столицата Вилнюс на „Седмица на модната маска“, като ги насърчиха да се забавляват, носейки вече задължителния аксесоар за лице.

Оглавявайки инициативата, дизайнерът Джулия Янус заяви, че се надява, че това ще „насърчи креативността“, както и спазването на мярката да се носят задължително маски на публично място, за да се противодейства на разпространението на коронавируса.

„Това е първата Седмица на модната маска в света“, каза Янус пред репортери след символична церемония по прерязване на лентата за стартиране на събитието.

„Надявам се, че ще бъде последна, но кой знае“, каза тя.

Във Вилнюс бяха поставени повече от 20 билборда, изобразяващи плакати на художници, носещи собствени уникално стилизирани маски. Всеки от тях беше с надпис „Творчеството не може да бъде маскирано“.

От изпъстрени червени устни или широки усмивки, някои маски са предназначени да провокират смях, докато други имат за цел да впечатлят с елегантни бродерии, декорации от перли и дантели или представляват елегантни допълнения към официални костюми и тоалети.

Литва започна постепенно облекчаване на ограничителните мерки, като отвори отново кафенета и ресторанти на открито, заедно с магазини и библиотеки.

предишна статияДенят ще е дъждовен, в планинте ще вали и сняг
следваща статияФранцузите се оплакват от напълняване заради карантината